Őrizetben a Mal Zrt. egyik vezetője

Állami felügyelet alá kerülhetnek azok a gazdasági társaságok, amelyek tevékenysége katasztrófahelyzetet okozott; az erről szóló törvénymódosítást tegnap rohamtempóban fogadta el a parlament.

Munkatársunktól
2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A javaslatot délelőtt terjesztette be Hende Csaba honvédelmi miniszter, este pedig már meg is szavazták a képviselők. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az állam megbízottja egy az egyben átveheti az irányítást mindaddig, ameddig a vállalkozás tevékenységéből eredő rendkívüli helyzet tart. A jogszabály indoklása szerint a kormány így hatékonyabban tud fellépni a rendkívüli helyzetek elhárítása érdekében.
A törvény az iszapkatasztrófa kapcsán ismertté vált Mal Zrt.-t érinti elsőként; a kormány döntése nyomán a cég feletti felügyeletet Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató láthatja majd el.
Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy a rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezetőjét, és kezdeményezte előzetes letartóztatását. A kormányfő elmondta: a társaság vagyonának zár alá vételével megszűnt annak lehetősége, hogy a tulajdonosok – az esetleges kártérítési felelősség elől menekülve – eltüntessék a céget. Mint mondta, nincs a világnak olyan pontja, ahol az illegálisan kimenekített vagyon biztonságban lenne. Lapunk úgy tudja, hogy az ügyben további őrizetbe vételekre lehet számítani.

 

Részletek a 3.,
vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.