Összehangolt ellenőrzés

<p>Javítja a kommunikációt és működési költségeket takarít meg az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, illetve a vám- és pénzügyőrség összeolvasztása – állítják a lapunknak nyilatkozó szakemberek. Szerintük az adócsökkentések csak akkor tarthatók fenn hosszabb távon, ha javul az adófizetési hajlandóság; ebben pedig nagy szerepük van az ellenőrző szerveknek.</p>

Munkatársunktól
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszerűbb lesz az információcsere az adó-ellenőrzési feladatokat ellátó intézmények között – kommentálta a Magyar Nemzetnek Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke a kormány terveit, miszerint január elsejétől létrejön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az új szervezetet az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, illetve a vám- és pénzügyőrség összeolvadása nyomán alakítják ki.
– Két különböző adóhatóságról beszélünk, amelyek működésében megfigyelhetők átfedések. Logikus lépés az egyesítés, amely javítja a kommunikációt, és működési költségeket is megtakarít. A számítástechnikai rendszerek fejlesztésében az egységesítés előnyei megmutatkozhatnak – ecsetelte Zara László. Vigyázni kell azonban, hogy a demokratikus kontroll megmaradjon; például továbbra is szigorúan bírósági döntéshez kötődjenek a titkosszolgálati módszerekkel történő ellenőrzések. – A nyomozati cselekmények eddig egy külső intézményhez tartoztak, az adóhivatal – ha bűncselekmény gyanúja merült fel – bejelentőként járt el, ezentúl azonban házon belül intézik az ilyen eseteket is.
A törvényjavaslat szerint a rendszerben újra megjelennek az adónyomozók. A NAV elnökét határozatlan időtartamra a nemzetgazdasági miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki és menti fel. A hivatalos indoklás szerint az összevonás célja a hatékonyság javítása és a költségtakarékosabb közigazgatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.