Öt kritikus évre számít a kínai vezetés

Munkatársunktól
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg őrizetbe vették Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) friss Nobel-békedíjas több elvbarátját Kínában, ezt állítják ugyanis a Tienanmen téri mészárlásban elhunytak hozzátartozói. Az 1989-ben alakult Tienanmeni téri Anyák nevű szervezet szemmel tartja a másként gondolkodók sorsát, akik közül az utóbbi napok során többen nyomtalanul eltűntek, többek között a szervezet vezetője, Ting Ce-lin (Ding Zilin) is.
Nemcsak az ellenzékiekkel kapcsolatos helyzet jelzi, hogy Kína fordulat előtt áll, érzi azt az állampárt is. Kritikusnak ítélte a következő öt évet a társadalomépítés szempontjából a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága (KB), amely egyebek mellett a gazdasági szerkezet átalakításáról és az életszínvonal általános növeléséről döntött – derül ki a KB négynapos ülésszakának befejeztével tegnap este kiadott közleményből.
Az ülésen, amelyen elfogadták a 2011 és 2015 közötti időszak gazdasági és társadalmi programját, a párt központi katonai bizottságának is alelnöke lett Hszi Csin-ping (Xi Jinping), az ország alelnöke. A kínai politikai hatalom alakulásának rendjét ismerők szerint ez újabb jelzése annak, hogy ő lesz a jelenlegi államelnök utódja.
A kínai pártvezetés szerint a következő öt évben jelentős áttörésre van szükség a gazdasági szerkezetváltás terén, miközben fenn kell tartani a viszonylag gyors és stabil gazdasági növekedést, a fogyasztás bővítésének ösztönzését. Az ülésszakról kiadott dokumentum kitér arra is, hogy növelni fogják az emberek jövedelmét, megerősítik a társadalombiztosítás rendszerét, és felgyorsítják az egészségügy reformját. Megemlíti a politikai szerkezetátalakítás előmozdítását is.
Közben a Washington Post kiderítette: az amerikai kormány kérte Kínától, hogy korlátozza az Iránnak csúcstecnológiát szállító cégei tevékenységét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.