Ötös a nyolcason

Munkatársunktól
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az október 24-i Koreai Nagydíjnak változatlanul „rezeg a léc”, hogy elkészül-e időre a pálya, de jelen állás szerint azt kell rögzítenünk: négy verseny van hátra a Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokságból. S ebből az első két szabadedzéssel tegnap már meg is kezdődött Japánban, a vonalvezetésével kuriózumnak számító szuzukai pályán. Az F–1-ben ez az egyetlen helyszín, ahol az aszfaltcsík nyolcas alakzatot ír le, és a pilóták az adott szakaszon felüljárón egymás feje felett viharzanak el. A pálya persze nem igazából emiatt kihívás, sokkal inkább azért, mert szinte az összes kanyartípus megtalálható rajta; akad itt közepesen gyors, nagyon gyors kanyar, hajtűkanyar és sikán, vagyis lassú S-kanyar is. Ám a változatosság a Forma–1-ben is gyönyörködtet, a mezőnyből sokan sorolják kedvenc versenyhelyszíneik közé. Majdnem napra pontosan öt éve az azóta már ralira váltott Kimi Räikkönen a 17. helyről indulva tudott győzni, Fernando Alonso 16.-ból lett harmadik, vagyis akár feje tetejére is állhat a rajtsorrend. Vagy éppen megmarad, mert tavaly Sebastian Vettel, Jarno Trulli, Lewis Hamilton volt az időmérő és a leintés sorrendje is az első három helyen.
S Vettel tegnap is jól kezdett, mert az első és második szabadedzésen egyaránt ő futotta a leggyorsabb kört, mindkétszer csapattársa, a vb-pontversenyben vezető Mark Webber előtt. A Red Bull duója alaposan lehagyta a mezőnyt, ezt igazolva íme az összesített eredménylista élcsoportja: 1. Vettel 1:31.465 perc; 2. Webber 1:31.860; 3. Kubica (Renault) 1:32.200; 4. Alonso (spanyol, Ferrari) 1:32.362; 5. Massa (Ferrari) 1:32.519; 6. Button (McLaren) 1:32.533. Meg kell említeni, hogy Hamilton az első szabadedzésén összetörte a McLarenjét, mire azt üzemképes állapotba hozták, már a második tréningnek is majdnem vége lett, így csak szerény 1:33.481-as körre telt tőle. Ettől függetlenül Szuzukában a „nyolcas” mellett az „ötös” tagjaként ő is az érdeklődés középpontjában van; még Webber (202 pont), Alonso (191), Hamilton (182), Vettel (181) és Button (177) is világbajnok lehet idén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.