Özil, a török áruló és német hős

Munkatársunktól
2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományos erőviszonyok alapján két vaskos meglepetés született az Európa-bajnoki selejtezők harmadik fordulójában: Észtország 3-1-re nyert Szerbiában – az ex-győri Kink bombagólt rúgott –, Olaszország pedig vendégként nem bírt Észak-Írországgal. Ám amíg Belgrádban lincshangulat van a kudarc miatt, addig Cesare Prandelli, az olaszok szövetségi kapitánya elégedetten értékelte a belfasti 0-0-t. Hiába, a dél-afrikai világbajnokság alaposan megtépázta az olaszok tekintélyét. Akik két győzelemmel és ezzel a döntetlennel, tehát hét ponttal így is vezetik a C csoportot, s ha holnap megverik a szerbeket, akkor már-már behozhatatlan előnyre tesznek szert.
A hollandok (a mi csoportunkban) csak az eredmény alapján nyertek szoros meccsen Moldovában, valójában számtalan helyzetet hagytak ki. Kedden Hollandia–Svédország rangadó következik, a győztes itt is lépéselőnybe kerül.
Montenegró optimálisan osztja be az erejét, három 1-0-s sikerrel szerzett kilenc pontot. Holnap azonban nehezebb feladat vár rá, mint eddig, a Wembleyben Anglia fogadja. Bulgária Lothar Matthäus lába előtt hever, miután a bolgár válogatott az új kapitány vezérletével 1-0-ra nyert Walesben. „Bravo, Lothar! Az új kapitány volt a hősünk” – kürtölték világgá a bolgár lapok. Matthäus már átlényegült bolgárrá, rögtön a bemutatkozása után többes szám első személyben értékelt.
A játéknap presztízsrangadóján a németek magabiztosan verték 3-0-ra Törökországot. A lengyel gyökerű Klose kettő és a török Özil egy góljával, de ma már ez Németországban szinte természetes. A berlini Olimpiai stadionban negyven-negyvenezer német és török szurkoló buzdította a csapatát, utóbbi tábor folyamatosan fütyült, amikor Özilhez került a labda.
– Természetesen különleges volt számomra ez az összecsapás. Kikapcsoltam a külső hatásokat, igyekeztem csak a mérkőzésre összpontosítani, ami sikerült is. A csapattársak és a német szurkolók is segítettek ebben, aminek külön örülök. Nagyszerű érzés, hogy sikerült betalálnom ezen a mérkőzésen. Őseim országa miatti tiszteletből azonban nem ünnepeltem különösebben a gólt – árulta el a Mesut Özil, akit Törökországban természetesen így is árulónak tartanak. Amire ő így reagált: – Számomra sosem volt kérdéses, hogy a német válogatottban akarok szerepelni. Hogy miért? Németországban nőttem fel harmadik generációs bevándorlóként, itt vannak a barátaim, és a német utánpótlás-válogatottakban is szerepeltem.
Így lehet valaki egyszerre török áruló és német hős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.