Párizs lecsap a zavargókra

Hírösszefoglaló
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrendelte tegnap a francia elnök a nyugdíjreform ellen tüntetők által elfoglalt olajtárolók szabaddá tételét a helyzet mielőbbi normalizálása érdekében. „Több millió honfitársunk számára a közlekedés életbevágó kérdés. Alapvető szabadságról van szó. Az utóbbi napokban sok francia életét keserítették meg az üzemanyag-ellátási problémák, amelyek elérték a benzinkutak egy részét” – indokolta döntését Nicolas Sarkozy. Korábban Brice Hortefeux belügyminiszter közölte, hogy az elmúlt éjszaka folyamán rendőröket vezényeltek három nagy üzemanyag-tárolóhoz, ahol tiltakozók barikádozták el magukat. Franciaország mind a 12 olajfinomítóját továbbra is elbarikádozva tartják a tüntetők, az ország 219 olajtárolójából kedd estig mintegy húszat foglaltak el, a benzinkutak harmadánál ellátási zavarok keletkeztek. A tüntetők elbarikádoztak egy olyan üzemanyagraktárat, amely több polgári repülőteret és katonai támaszpontot lát el – jelentette az MTI.
Az energiaszektor működésének akadályozása az elmúlt napokban a szakszervezetek legfőbb eszközévé vált a nyomásgyakorláshoz: így akarják a nyugdíjreformról a szenátusban mára tervezett szavazás elhalasztását elérni és tárgyalóasztalhoz kényszeríteni a kormányt. A francia parlament alsóháza már jóváhagyta a nyugdíjkorhatár 60-ról 62 évre emelését. Az államfő megismételte, hogy a nyugdíjreformot végigviszi.
– Természetes, hogy egy demokráciában mindenki kifejezhesse aggodalmait, illetve egyet nem értését. De bizonyos határokat nem szabad átlépni, s az én dolgom garantálni a közrend tiszteletben tartását – tette hozzá az elnök, utalva a tüntetésekbe belekeveredett rendbontókra. – A francia kormány nem hagyja büntetlenül a bűncselekményeket – jelentette ki a belügyminiszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.