Peking haragszik az unióra

Karczag Eszter
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világkatasztrófa származna abból, ha Kína nem tartaná lenn továbbra is mesterségesen a jüan árfolyamát – mondta Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök Brüsszelben. Az Európai Unióval tartott csúcstalálkozón Herman Van Rompuy uniós elnök és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök hangsúlyozta, hogy a 2003 óta tartó stratégiai partnerségi kapcsolat további zavartalan működéséhez elengedhetetlen, hogy Kína ratifikálja a polgári és politikai jogokról szóló 1966-os nemzetközi egyezségokmányt, és szabadjára engedje nemzeti valutájának árfolyamát.
Peking merkantilista gazdaságpolitikája azonban – ellentétben korábbi ígéreteivel – nem gyengül; nem úgy, ahogy maga a jüan. Közgazdászok szerint körülbelül 40 százalékkal van alacsonyabb értéke jelenleg a renminbinek, mintha a szabadon ingadozó valutaárfolyam-politika lenne érvényben.
Az ország – nyári ígéreteit megszegve – most is ellenáll a nyugati kéréseknek. Akkor még azzal nyugtatta a kínai export elburjánzásától rettegő amerikai piacot, hogy hamarosan átveszi a lebegőárfolyam-politikát és nem köti tovább a jüan árfolyamát a dolláréhoz. Az árfolyamék feloldása ellenére előrelépés nem történt, a jüan értéke azóta is irreálisan alacsony a nyugatiak szerint. Szeptember végén Washington büntetésképp védővámot vezetett be a kínai cikkekkel szemben, a két oldal így lassan eltávolodott, Kína pedig újra Oroszország felé fordult.
Ven szerint az lenne az egész világra kiható katasztrófa, ha nyugati nyomásra megszüntetnék az állami árfolyam-szabályozást, az ugyanis gazdasági és szociális zűrzavart okozna országában. Az EU és az Egyesült Államok szerint azonban a Kínában, Japánban és Brazíliában népszerű gazdaságpolitika inkább a fejlődő államokra van negatív hatással, a gyenge otthoni árfolyam miatt erős export ugyanis közvetve rontja a többi ország foglalkoztatási és versenyképességi esélyeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.