Pintér Sándor több ezer új rendőrt ígér

Két éven belül 4500 fővel növelik a rendőrség létszámát, októberben pedig hatvankét rendőr érkezik a fővárosba a gazdasági ügyek nyomozásának felgyorsítására – jelentette be tegnap Pintér Sándor. A belügyminiszter arra kérte a fegyveres és rendvédelmi dolgozókat, hogy halasszák el az önkormányzati választások előtti napra meghirdetett demonstrációjukat.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétezer-tizenkettő júniusáig 4500 fővel növelik a rendőrség létszámát, amely a fluktuációt figyelembe véve azt jelenti, hogy 3500 egyenruhással több lesz az utcákon, mint jelenleg – jelentette be Pintér Sándor. A belügyminiszter hangsúlyozta, vezényléssel, túlmunkával nemcsak a fővárosban, hanem a vidéki kistelepüléseken is erősítik a rendőri jelenlétet, és így az országban nagyobb lesz a közrend és a közbiztonság. Pintér Sándor a rendőrség legnagyobb feladatának a korrupció elleni küzdelmet nevezte meg.
A rendvédelmi állomány tagjaira is vonatkozó, úgynevezett megbízhatósági vizsgálatra és a napokban őrizetbe vett tizennégy borsodi rendőr korrupciógyanús ügyére utalva úgy fogalmazott: tisztulási folyamatra van szükség a rendőrségnél is, és a rendőröknek a becsületességi lépcsőn egy fokkal magasabban kell állniuk.

*

A belügyminiszter szerint a társadalmi elszegényedés miatt szaporodni fognak a bűncselekmények, amelyek megfékezéséhez erkölcsileg támadhatatlan és jól fizetett rendőrségre van szükség. Pintér Sándor arra ugyanakkor nem lát esélyt, hogy 2011 januárjától nőjön a rendőrök fizetése.
A belügyminiszter tegnap közölte azt is, hogy októberben hatvankét rendőr érkezik a fővárosba a gazdasági ügyek nyomozásának felgyorsítására. Erre azért van szükség, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Budapesti Rendőr-főkapitányság nagyon leterhelt a korrupciós ügyek nyomozásával. Jelenleg negyvenkét ilyen ügy van folyamatban, amelyek lezárása nagyon sokáig tartana, amennyiben nem kapnának segítséget. A tárcavezető ezért lehetőséget adott az országos rendőrfőkapitánynak arra, hogy vidékről száz nyomozót rendeljen a fővárosba, közülük hatvanketten foglalkoznak majd a gazdasági ügyek nyomozásának felgyorsításával.
Pintér Sándor arról is beszélt, hogy hivatalba lépésekor elrendelte a rendőrségi járművek technikai szemléjét. Eszerint a járművek elfogadható állapotúak. Miután a tatabányai motoros rendőr halálos balesetet szenvedett, az újabb vizsgálat eredménye szerint a rendőrmotorok 48 százaléka alkalmatlan a közúti forgalomra, és ha nem rendőr ülne rajta, akkor le kellene venni a rendszámot – tette hozzá, megjegyezve, ezeknek a járműveknek a használatát felfüggesztették, és több rendőri vezető ellen fegyelmi és büntetőeljárás indult.
Pintér emellett arra kérte a fegyveres és rendvédelmi dolgozókat, hogy halasszák el az önkormányzati választások előtti napra meghirdetett demonstrációjukat. Hangsúlyozta, eddig sem utasították el az érdekképviseletek véleményét, így nem érti, miért kellett erre az időpontra tiltakozást szervezni, amely szerinte ennél fogva „más célt szolgál”. Pintér hazugságnak nevezte a szakszervezetek részéről az az állítást, hogy a megbízhatósági vizsgálatra vonatkozó javaslatot már benyújtották volna a kormánynak.

Előzetesben a rendőrök. Letartóztatásba helyezték a szerdán őrizetbe vett hét sátoraljaújhelyi rendőrt tegnap. Kollégáik – a korábban, még szeptember 6-án őrizetbe vett, ugyancsak hét sátoraljaújhelyi járőr – esetében a bíróság úgy határozott, hogy a másodfokú határozat szerint is előzetesben maradnak. Közülük egy gyanúsítottnál lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el kétmillió forintos óvadék ellenében. Mind a tizennégy sátoraljaújhelyi egyenruhást hivatalos személy által elkövetett kötelességszegéssel, bűnszövetségben, illetve üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.