Príma lesz, Madár?

Deák Zsigmond
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 3-án rendezik meg a Prima Primissima Díj gáláját, ekkor derül ki, hogy a tíz kategória három képviselője közül ebben az évben ki válik valóban a legjobbá, azaz primissimává. A sport az első három kiírásban nem kapott helyet, azóta Kemény Dénes, Egerszegi Krisztina, az MKB Veszprém, tavaly pedig Grosics Gyula vitte el a pálmát. Idén Monspart Sarolta, Buzánszky Jenő és Erdei Zsolt közül választhatnak a döntéshozók.
Mondani sem kell, mind a hárman megérdemelnék az elismerést, nemcsak sportbéli tetteik, hanem társadalmi szerepvállalásaik kapcsán is. Közülük Erdei a kakukktojás abból a szempontból, hogy még aktív pályafutását sem zárta le, sőt éppen most hoszszabbította meg legalább három amerikai bokszmeccs erejéig. A már lebegtetett információt hétfőn este az ESPN csatorna kürtölte világgá, s tette ezzel hivatalossá, ezután jelenhetett meg a mi hasábjainkon is. A szerződés jelentőségét nem árt tisztázni, persze előbb Madárnak kellett eldöntenie, hogy a már teherré vált Universum-kontraktus tavaly nyári lejárta után mit akar magával kezdeni. Ha befejezi, senki se vethetett volna rá egy követ sem, amatőrben világ- és kétszeres Európa-bajnokként, olimpiai bronzérmesként, majd a legjobb magyar hivatásos ökölvívóként két súlycsoportban vb-címet szerezve, veretlenül, 36 évesen azért le lehet tenni a kesztyűt.
Ám ő inkább visszahúzta. S nem azért, hogy megélhetési bokszolóként veresse a fejét még egy ideig a jó mérlegű áldozat szerepében, hanem mert – igazi idealistaként – meg akarja hódítani Amerikát. Profi- pályafutása hajnalán kétszer már szerepelt a tengerentúlon, de német klubja menedzselési taktikája nem kedvezett az ottani áttörésnek. Igaz, a jelenlegi helyzet sem, Erdeinek momentán semmi sincs a tarsolyában, bő öt évig őrzött félnehézsúlyú WBO-övét az Universum „vette el” tőle, s adta oda a germán kedvencnek, Jürgen Brähmernek, cirkálósúlyú WBC-címéről pedig maga vált meg, mondván, nem tervez tovább ebben a kategóriában.
Noha Amerikában nem igazán ismerik, eredménysora viszont túlságosan tiszteletet parancsoló ahhoz, hogy verhetőnek tűnjön egy feltörekvő titán számára, klasszisunk hosszas tárgyalásokat követően mégis belevágott a kalandba. A gyors pénzszerzés sem motiválhatta, hiszen előbb bizonyítania kell azon a piacon is. November 20-án – egy évvel legutóbbi meccse után – éppen ez a cél a kenyai Samson Onyango ellen az Atlantic City-i Boardwalk Hallban. A fő kérdés az, mi következik e nyolcmenetes felhozó- meccs után (amelynek a végeredménye reményeink szerint nem kérdéses). Lou DiBella tényleg neves promóter, hátha „megakaszt” valami nagy nevet a veteránok – Roy Jones Jr., Bernard Hopkins, Glen Johnson – vagy a regnáló világbajnokok – Tavoris Cloud, Jean Pascal, Bejbut Sumenov – közül.
Ha nem, a távoli túrának hamar vége. Ha igen, Erdei bizonyíthatja, hogy arrafelé is príma. Vagy akár primissima, függetlenül a december 3-i hazai díjátadástól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.