Pró kontra

MN
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Feró zenész:
Amilyen örömmel fogadtam, hogy húsz évvel ezelőtt Demszky Gábor lett a főpolgármester Budapesten, olyan örömmel nyugtázom, hogy elbúcsúzunk tőle. Talán a most érzett örömöm még nagyobb is. Annak idején ugyanis nagyon drukkoltam azért, hogy olyanok kerüljenek a főváros élére, akik korábban nem fértek oda. Én azt hittem, hogy Demszky Gábor jobb lesz, mint az addigi városvezetés, de nem lett. Borzasztó volt ez a húsz év.

Zacher Gábor toxikológus:
Azt gondolom, hogy az elmúlt két évtizedben nem haladt annyit előre a város, amennyit lehetett volna. Várom a következő húsz évet, és remélem, még megérem – mert Budapestben igenis van potenciál – a fejlődést, és egy „közlekedhetőbb”, fényesebb, tisztább világvárosban élhetek.

Őrfi József építész:
Budapestnek húsz éve is ugyanazok voltak a problémái, mint most, építészeti szempontból semmi sem változott. Az épített örökségünk műszaki állapota is hagy kívánnivalót maga után. A húsz évvel ezelőtt ránk maradt állapotot konzerválták: romkocsmákat építettek és nem elegáns helyeket. Abból csináltak retróérzést, amit a rendszerváltáskor kaptak, nem tudtak maradandó újat létrehozni. Az utak állapota katasztrofális, a kátyúk már-már elviselhetetlenné teszik a közlekedést. Az útfelújítás sajátossága, hogy bár folyamatosan zajlik, az ember mégsem érzi, hogy javulna az utak minősége.

Koltay Gábor filmrendező:
Demszky Gábor húsz évig az általa megteremtett sokszínű, toleráns, befogadó, sokfajta értéket megjelenítő világvárosról vizionált. Helyette egy kirekesztő, erőszakos, a nemzettudatot folyamatosan romboló, kozmopolita értékrendnek segített gyökeret ereszteni. Mamelukjaival, mindenekelőtt az idejében kimentett Schiffer Jánossal, a szellemi-lelki kiüresedést szolgálta, ahol a haza, a nemzet, a történelem, az erkölcs fogalmak gúnyszavakká váltak, ahol sikerült nemzetből széthúzó néppé, „országlakosok gyülekezetévé” válni. Budapestet a szellemi-lelki romokból újjá kell építeni, de mindenekelőtt
az összes ablakot ki kell nyitni, hogy távozzon az áporodott levegő. Demszky Gábornak a szellemi károkozásért is felelnie kell!

Molnár Piroska színművész:
Húsz év nagy idő egy ilyen pozícióban. Demszky Gábor főpolgármestersége idején kapott dicséretet és szidást is eleget a város polgáraitól, ahogy majd kapnak az utána következők is. A végső értékelés úgyis a történelemé.

Kovács Kokó István olimpiai bajnok bokszoló:
Kétarcú várost vezetett Demszky.
Az egyik a műemlékekben gazdag Budapest, a vár, a Lánchíd, a Citadella, a Hősök tere, az Andrássy út. A másik már kevésbé örömteli: katasztrofális közlekedés, parkolási problémák, állandó építkezés, kátyúk, szemét, felszámolt sporttelepek, plázahegyek, eltűnt közpénzek… Melyiket köszönhetjük Demszkynek?

Sass Tamás filmrendező:
Ezt a tisztséget nem szabad ilyen hosszú ideig ellátni, mert az ember egy idő után belefárad
a munkába, s rutinná válnak feladatok. Ugyanakkor ebben a húsz évben rengeteg minden épült, megújult a Szentendrei út, a Váci út környéke pedig gyárnegyedből világvárosi minőségű épületekkel teli környékké vált. Sokat szidják a pesti közlekedést, én viszont azt mondom: sok helyen megfordultam, de nincs még egy város, ahol így kiépült volna a felszíni közlekedés.

Réz András filmesztéta:
Demszky Gábor húsz éven át a XXIV. kerület polgármestere volt (Budapesten huszonhárom kerület van – a szerk.). Ott senki nem szűkölködött, Hencidától Boncidáig folyt a lé. Erre, mifelénk nem láttuk.

Németh Erzsébet szociálpszichológus:
Demszky nevével 1988. március 5-én találkoztam először. Akkor mindenki lelkes volt, most az egész város letargiában van. Akkor mindenki teli volt bizalommal, most a bizalmatlanság lett úrrá Budapesten. Akkor mindenki új rendet akart, most pedig új rendetlenség van.
Ez hagyta maga után a főpolgármester.

Kálomista Gábor filmproducer:
Nagyon sajnálom, hogy húsz év alatt sem jutott el a főpolgármester úr tudatáig, hogy a film egy remek promóciós eszköz. Csak egy példa: a magyar filmkészítőknek ugyanannyi pénzt kell fizetniük a területfoglalási engedélyekért, mint egy amerikai szuperprodukciónak vagy akár a pornófilmeseknek.

Román Sándor koreográfus:
A táncművészetért keveset tett a város Demszky vezetése alatt. Kiírtak ugyan a kortárs tánccsoportoknak pályázatokat, de azokra nagy tánccsoportok, néptáncegyüttesek nem pályázhattak. A város nem tartott fenn társulatot sem, pedig külföldön ez másként van. A várban található a világon egyedülálló Nemzeti Táncszínház, ám Budapest azt sem támogatta.

M. Bíró Liza kultúrantropológus:
Demszky tevékenysége abban példaértékű, hogyan lehet megfosztani minden méltóságától egy olyan valaha híres várost, mint Budapest. Janus-arcú politizálása tette lehetővé, hogy az itt élőkön a kétségbeesés és a nyomor lett úrrá, és a fővárosiaknak olyanná vált a tudatuk, mint a város útjai: kátyússá. Budapest az ország szíve, így a pulzáló hatás miatt a mélységben megbúvó fásultság, döbbenet és szegénység az egész országra kihat.

Vecsei Miklós, a máltai szeretetszolgálat alelnöke:
Amikor főpolgármesterré választották, Demszky Gábor személyes jelenléte nagyon sokat jelentett az úgynevezett szegényügynek. Értő városvezető volt, és tevékenysége nem is maradt nyom nélkül. A kilencvenes évek közepétől azonban eltávolodott területtől, és ezt követően már szinte elérhetetlenné vált.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke:
Nem kedvező a kép a környezetvédelem terén, pedig egy város környezeti állapotát nem húsz, de három év alatt is gyökeresen meg lehet változtatni, mint például Bogotában. A levegőszennyezettség többszörösével haladja meg határértéket, jelentősen veszített szerepéből a közösségi közlekedés, a jelentősebb fővárosok közül Budapesten a legöregebb a buszpark átlagéletkora, ami 18 év. De kerékpárút sem annyi épült, amennyire igény lenne.

Balázs Fecó rockzenész:
Önmagáért beszél, hogy a főpolgármesteri székben ült húsz éven át, nincsenek véletlenek. A négyes metró építésén kívül a saját bőrömön azonban nemigen éreztem, hogy Demszky Gábor vezeti a várost, a két évtized alatt lényegében nem változott semmi. Remélem – amennyiben megválasztják – Tarlós István vezetése alatt gyors és látványos változás következik be a város életében.

Rusz Edit szexológus:
Budapest a világ egyik legszebb fővárosa – lehetne, ha az épületekre és az utakra annyit fordítanának, mint mondjuk Párizsban. Hogy ez nem így van, azért a főpolgármester is felelős. Munkám során azt tapasztaltam, hogy a fővárosban élők nem olyan boldogok, mint lehetnének, nem tudják nemzeti identitásukat sem megélni lelkükben. Itt az idő egy komoly változásra.

Sasvári Sándor musicalszínész:
Hála istennek nem a fővárosban lakom, de úgy tudom, Demszky Gábor sem… Régen kiköltöztem, mert Budapest élhetetlen, koszos és nincs parkolási lehetőség. Stresszes bejutni a fővárosba, pedig a legszebb helyek egyike lehetne, az adottságai megvannak. De a négyes metró is mióta épül, és ki tudja, kész lesz-e valaha? Gondolom, próbálkozott Demszky Budapest fellendítésén, de örülök, hogy nem ő lesz a továbbiakban a főpolgármester.

Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa:
Ennek a városnak úgy hiányzott az elmúlt húsz év, amit Demszky a főpolgármesteri székben töltött, mint egy hátbavágás.

Havas Henrik újságíró:
Elszomorít, ahogy Demszky búcsúzott a városházán. Azt kérte könnyes szemmel, hogy ne az utóbbi évek alapján ítéljék meg a húszéves főpolgármesteri tevékenységét. Ez pontosan olyan, mint amikor a feleség rájön, hogy a párja hónapok óta csalta, majd a férj azzal védekezik, hogy a felesége ne az utóbbi hónapok alapján ítélje meg a húszéves házasságot. Én nem bocsátom meg az utóbbi egy-két évet. Bár Tarlós Istvánnal egyetértek abban, hogy valószínűleg büntetőjogi felelősség terhelné Demszkyt, de hogy erkölcsi felelőssége van abban, ami a városházán és a fővárosi cégeknél történt, az biztos. A főpolgármester megmondhatná azt is, hogy mi az, amit az elmúlt húsz évben fel tud mutatni Budapesten, akár egy épületet vagy egy művészetek kategóriájába tartozó alkotást. Ha megtenné, akkor vállon veregetném, de nem tud ilyeneket. Nem lesz tárgyiasult emléke Demszky húsz évének.

Aigner Szilárd meteorológus:
Gratulálok Demszky Gábornak! Kíváncsi vagyok, hogy mivel folytatja. Remélem, sikeres lesz, és nem lesz annyira küzdelmes folytatás számára, mint a főpolgármesteri életútja. Az ő ideje alatt óriásit fejlődött a város, egészen fantasztikusan szép területek jöttek létre, persze sajnos vannak csúnyábbak is. Azt azonban nem tudom megítélni, hogy kinek milyen ráhatása volt erre a fejlődésre, mert Demszky Gábor mellett többen is dolgoztunk ebben a városban.

Geszti Péter reklámszakember, dalszövegíró, énekes:
Jó ideje nem divat Demszky Gáborról jót mondani, de egy érdemét legádázabb ellenfelei is elismerhetik: Budapest kulturális pezsgése, romkocsmás, fesztiválos, fiatalos dinamizmusa Demszkynek köszönhető.

Soltész Rezső énekes:
Az elmúlt húsz esztendőt egy elég komoly időszaknak tartom, Demszky Gábor rengeteg olyan dolgot tett, amit pozitívan lehet értékelni. Szimpatikus, amit a főpolgármester csinált, az elmúlt két évtized hasznára vált Budapestnek.
A városépítéssel kapcsolatos tevékenységét ugyanakkor nem tudom teljességgel megítélni, leszámítva az olyan nagyon látványos beruházásokat, mint a 4-es metró, amely nagyon fontos része volt a város fejlesztésének.

Balázs Péter színművész:
A főváros belső ügyeit nem ismerem, de budai lakosként azt tudom mondani, hogy ami Budapesten történt, az értékelhetetlen. Nincs egyetlen dolog sem Demszky Gábor főpolgármesteri tevékenységével kapcsolatban, ami örömmel töltene el. Azt viszont láttam, hogy a város elkoszosodott, tele van firkálva obszcén feliratokkal, az utcákat ellepték a hajléktalanok, az aluljárók a kosz, a piszok miatt használhatatlanok. Demszky Gábor antipatikus számomra, és boldog vagyok, hogy nem indul többet. Remélem, az új főpolgármester rendet tesz Budapesten.

Zoltán Erika énekesnő:
Először akkor szembesültem a főpolgármester intézkedéseivel, amikor a Demszky-bábuk kikerültek az utcára, és megakadályozták, hogy az autósok mindenhol felálljanak a járdákra. Ennek először negatív fogadtatása volt, de hamar be kellett látni: mennyire jó, hogy megtisztultak a járdák. A húsz évet értékelni nagyon nehéz, Demszky Gábort azonban remek városvezetőnek tartom. Az ő két évtizede alatt sokat változott, épült-szépült Budapest. Tett ő a húsz év alatt annyit, hogy ha elindult volna, egészen biztos, hogy újraválasztják.

Karátson Gábor író, festő:
Felületesen ismertem Demszky Gábort már az úgynevezett ellenzéki időkből is, meghívott a budapesti magisztrátusba, amelynek rendezvényein környezetvédelmi előadásokat tartottam. Mint városvezetőt szakmailag nem tudom megítélni, bár az felháborító, milyen zajossá vált Budapest. Azt azonban, hogy rendszerváltóként ki tudta tüntetni a békés felvonulók közé lövető Gergényi Pétert, soha nem fogom neki megbocsátani.

Bodrogi Gyula színművész:
Ha azt mondom, rossz volt az elmúlt húsz év, akkor az egyik táborhoz sorolnak, ha azt mondom, jó volt a mögöttünk hagyott két évtized, akkor a másikhoz. Ebben a kérdésben a tények pontos ismerete nélkül nagyon nehéz véleményt formálni, és nem érzem úgy, hogy valamelyik tábor nevében kellene nyilatkoznom.

Mészöly Kálmán labdarúgó, edző:
Sportolóként jártam a világot, és számtalan csodaszép fővárost láttam, össze sem lehet azokat hasonlítani Budapesttel. A mi fővárosunkban óriási a rendetlenség, tisztázatlan ügyek tömkelege mindenütt, az utak, az épületek állapota katasztrofális. Gyakran teszem fel magamnak a kérdést: mi lett a korábban oly csodálatos városból? A legmegdöbbentőbb, hogy miközben semmi fejlődés nem történt, Demszky ennyi ideig mégis a helyén maradhatott.

Moldova György író:
Mi közöm Demszky Gáborhoz? Elkerültem még azt is, hogy valaha találkozzam vele. Egyszer álltam mellette, akkor is arrébb húzódtam. Soha életben nem beszéltem vele, semmiféle személyes kapcsolatunk nem volt, ő sem erőltette, és én sem. Egyszer majdnem összetalálkoztunk, amikor a főváros a Pro Urbe díjjal akart kitüntetni, azt azonban nem fogadtam el, de nem Demszky miatt.

Kárpáti György olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, edző:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.