Rekord az Oktoberfesten

Stefan Lázár
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúcseredményekkel kecsegtet a müncheni Theresienwiesen egy hete kezdődött Oktoberfest. Azóta 2,2 millió liter sör, 162 ezer sült csirke és 17 500 sertéscsülök fogyott el. A tavalyi adatokkal összevetve minden jel arra mutat, sikerült túllépni a gazdasági válságon.
Örvendetes és egyben szomorú jubileumra emlékezik Németország legnagyobb őszi népünnepélye: kétszáz éves fennállására tekint vissza, ugyanakkor szomorú emlék az a merénylet, amelyet 1980. szeptember 26-án követett el egy fiatalember. Hasonló tragédia sem előtte, sem azóta nem történt a találkozón. Harminc esztendővel ezelőtt már közeledett a záróra, amikor a mintegy kétszázezer főnyi látogató megindult a főkijárat felé. Az útjukat övező papírkosarak egyikében ekkor robbant a pokolgép. Tizenhárom személy vesztette életét, több százan súlyosan megsebesültek. A nyomozók kiderítették, hogy a merénylő is meghalt, a Fekete-erdőből származó, huszonegy éves főiskolás szülőházában olyan vegyi anyagokra bukkantak, amelyek azt bizonyították, hogy a tettes tervszerűen készült a bűncselekményre.
Most – három évtized elteltével – a nyomasztó emléknek semmi jele sincsen. A megnyitónap reggelén már hajnali négy órakor megjelentek az első látogatók, hogy helyhez jussanak a tizennégy óriási sátor egyikében. Az első hét után a rendezők abból indulnak ki, hogy a jubileumi dátum alkalmából új rekord születik majd, és a vendégek száma túllépi a hatmilliót. „A sátrakban a felszabadult helyeket azonnal elfoglalják” – nyilatkozta a müncheni sörfőzdék egyesületének elnöke. A látogatókat sem az ismét megemelt árak, sem a dohányzási tilalom nem tudja elriasztani. A II. világháborút követően egy korsó sör ára – a mai euróra átszámítva – 87 centre rúgott, szemben a jelenlegi 8,90 euróval. A Bajorországra vonatkozó és népszavazással eldöntött dohányzási rendeletet a vendéglátóipar képviselői igen szigorúan veszik, sőt büntetik: aki az asztal mellett rágyújt, azt a továbbiakban nem szolgálják ki. Az Oktoberfest furcsa jelenségekben sem szűkölködik. A tavalyi népünnepély után az asztalok alatt 260 ott felejtett szemüveget, kétszáz mobiltelefont és egy műfogsort találtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.