Rendőrök tüntettek a román fővárosban

A romániai rendvédelmi szervek mintegy tízezer dolgozója tiltakozott tegnap Bukarest utcáin a közszférában végrehajtott megszorító intézkedések és a tervezett további elbocsátások ellen. A kormány szerint az országot sújtó gazdasági válság közepette egyelőre nincs lehetőség béremelésre.

2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztrájkhullám Európában. A közszolgálatban dolgozók Görögországtól Portugáliáig mindenhol tiltakoznak az állami megszorítások ellen. A francia szakszervezetek elhatározták, hogy október 2-án és 12-én újabb sztrájkokat rendeznek a nyugdíjreform ellen. A „szükséges és ésszerű” megszorítócsomagot a tüntetések ellenére sem hajlandó visszavonni Francois Fillon kormányfő, enélkül ugyanis a nyugdíjrendszer hiánya 2030-ra elérheti a 70 millió eurót. A sztrájkokban már gyakorlott görög szakszervezet, a GSEE is csatlakozik a megmozdulásokhoz, és kijelentette: „Szeptember 29-én Európa minden országában a dolgozók tüntetni fognak az Európai Unió munkásellenes, antiszociális és neokonzervatív politikája ellen.” Görögországban egyébként az elmúlt napokban több megmozdulást is szerveztek. Portugáliában tegnap a rendőrök kezdtek tüntetésbe, Szlovéniában pedig az egész közszféra fizetésemelést követel. (K. E.)


Szakszervezeti tüntetések sorozata bénítja a román fővárost, ahol a közalkalmazottak naponta tiltakoznak a kormány által foganatosított megszorítások ellen. Tegnap mintegy tízezer rendőr, csendőr és börtönőr vonult az Emil Boc miniszterelnök vezette kabinet székhelye elé, követelve, hogy a közszférában dolgozók bérét emeljék a 2009. decemberi szintre. A Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelmegállapodás értelmében a bukaresti kormány idén augusztusban 25 százalékkal csökkentette a közalkalmazottak jövedelmét, ugyanakkor – mivel az alkotmánybíróság elutasította a nyugdíjak lefaragását – 19-ről 24 százalékra emelte az áfát. A költségvetési egyensúly helyrebillentése érdekében a kabinet egyúttal elrendelte hetvenezer közszolga elbocsátását, akiknek száma év végére további harmincezerrel növekszik, továbbá megvonta a 13. fizetést is.
A rendvédelmi szervek dolgozói tegnap azt hangoztatták, hogy bérük lefaragása miatt nem hajlandók teljes mértékben ellátni közfeladatukat. A tüntetők – noha erre nem volt engedélyük – felvonultak az elnöki hivatal előtt is, és tiltakozásképp bedobálták a tányérsapkájukat a Cotroceni-palota udvarára.
Emil Boc többször leszögezte, mivel a román gazdaság várhatóan csak jövőre lép át növekedési pályára, béremelésről egyelőre szó sem lehet. A nyugdíjkorhatár 65 évre történt megemelése ellen is tiltakozó szakszervezetek eközben októberben is folytatni kívánják a tüntetéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.