Rivera és Cruyff utódai

Egy éve, amikor a DVSC feljutott a BL-főtáblára, és elhozta Magyarországra a Liverpoolt, a Lyont és a Fiorentinát, még áldottuk Michel Platinit, a kontinentális labdarúgó-szövetség, az UEFA elnökét, amiért a selejtezőben különválasztotta a bajnokok és a nem bajnokok ágát, ezzel utat nyitva a kicsik számára is a fény felé. Idén azonban a Debrecen nem élt a tavalyi eséllyel, mi pedig külső szemlélőként, már-már fanyalogva megállapíthatjuk: kissé híg a mezőny.

Ballai Attila
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kassai Valenciában. Kassai Viktor vezeti a szerdai Valencia– Manchester United mérkőzést. Két asszisztense, akár a dél-afrikai vb-n, Erős Gábor és Vámos Tibor, a tartalék bíró Bede Ferenc lesz, az alapvonalnál Fábián Mihály és Bognár Tamás őrködik. Egy plusz öt magyar, komplett kispályás csapat. A BL-ben ez is valami, még ha a meccs alatt a labda egy pillanatig sem lesz náluk, akkor is.


Magyar futballbarátként persze szemernyi okunk sincs rá, hogy a CFR-t, a Zilinát, az Auxerre-t vagy mondjuk a Bragát lesajnáljuk. Ugyanakkor erősen valószínű, hogy e gárdák egyike sincs ott Európa harminckét valóban legjobb csapata között, ezért mai mérkőzésük körülbelül akkora izgalmat kelt bennünk, mint tavaly a portugál vagy a francia drukkerben az a hír, hogy Firenzébe készül a DVSC.
A keddi kínálatból az Ajax– Milan párharc emelkedik ki. A két fél korábban két BEK-, illetve BL-döntőben találkozott; 1969-ben a Rivera vezérelte, Schnellingert, Trapattonit felvonultató olaszok Prati mesterhármasával 4-1-re taroltak, a vesztesek között volt a 22 esztendős Johan Cruyff is. Az 1994–95-ös kiírásban aztán a hollandok háromszor is visszavágtak: kétszer a csoportban, harmadszor az 1-0-ra nyert döntőben, a később a Milanhoz szerződött Kluivert találatával. Azon a meccsen a mai másodedző, Danny Blind viselte a csapatkapitányi karszalagot – fia, Daley a jelenlegi Ajax-keret tagja –, Clarence Seedorf pedig 53 percet töltött a pályán, ő most vendégként látogat Amszterdamba. Csakúgy, mint Zlatan Ibrahimovic, aki 2001 és 2004 közötti ajaxos időszakában négyszer futballozhatott a Milan ellen, ám egyetlen gólra sem futotta tőle, a másik kaput rohamozva talán ebben a párosításban is eredményes lesz. Bár a házigazdának nyomasztóbb kényszer a győzelem, hiszen 2-0-s madridi vereséggel rajtolt, miközben a Milan ugyanilyen arányban gyűrte le az Auxerre-t.
A nap második számú rangadóját a sérült Frank Lampardot és az eltiltott Didier Drogbát nélkülöző Chelsea vívja Londonban a Marseille ellen. A Premiershipben és a Bajnokok Ligájaban is remekül indult Chelsea-n (utóbbi porondon 4-1-re tarolt Zsolnán) a múlt héten kettőt is ütöttek: a Ligakupából szerdán 4-3-mal billentette ki a Newcastle, majd szombaton a Manchester City 1-0-ja akasztotta meg öt forduló százszázalékos bajnoki menetelését. Ezt a szerda, szombat ritmust pedig kár lenne tartani.
Mai program. E csoport: FC Basel–Bayern München, AS Roma–CFR Cluj – mindkettő 20.45; F csoport: Szpartak Moszkva–Zilina 18.30, Chelsea–Marseille 20.45; G csoport: Auxerre–Real Madrid, Ajax–Milan; H csoport: Partizan Beograd–Arsenal, Braga–Sahtar Donyeck – mind 20.45.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.