Roma vezetők a bíróság előtt

Tegnap folytatódott Kolompár Orbán országos cigány önkormányzati (OCÖ) elnök büntetőpere. Kolompár egyébként vasárnap éppúgy helyi mandátumot kapott a kisebbségi önkormányzati választáson Kiskunmajsán, mint helyettese, Dancs Mihály Sátoraljaújhelyen, akinek október 12-én kell bíróság elé állnia.

Joó István
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októberben még hét tárgyalása lesz a három ügyben elsőrendű vádlott Kolompár Orbánék büntetőperének a Kecskeméti Városi Bíróságon; aztán a tárgyalássorozat csak januárban folytatódik – tudtuk meg. Vagyis az idén nem várható elsőfokú ítélet. Az OCÖ-elnököt sikkasztással, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével, továbbá magánokirat-hamisítással és a számvitel rendje megsértésével vádolják. Utóbb éppen 7,2 millió forintnyi közpénz-elszámolási anomáliáiról esett szó a tanúmeghallgatásokon. Kolompár Orbán kiskunmajsai civil szervezete 2005-ben nyert meghívásos pályázatot roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA). Egy OFA-hivatalnok tanúmeghallgatásából az derült ki, hogy összeférhetetlen módon Kolompár Orbán feleségének a cége állított ki a program teljesülését igazoló számlákat, amelyek némelyike egyébként is fiktív volt.
Az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese, a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod megyei vezetője, Dancs Mihály kedden áll a miskolci másodfokú bíróság elé, miután megismételt első fokon három év, öt hónap szabadságvesztésre és négy év közügyektől való eltiltásra ítélték Sátoraljaújhelyen. Az ítélet csalás és magánokirat-hamisítás miatt született. Dancs szervezete egyébként a kisebbségi választáson szövetségben indult a magát jobboldalinak valló, a Farkas Flórián vezette Lungo Drom nevű cigány szervezettel mégis szembemenetelő Makai István Roma Polgári Tömörülésével (RPT). A Makai-csapat a főváros kerületeiben éppúgy 23 mandátumot szerzett, mint a Lungo Drom. Lapunk birtokába került egy rendőrségi dokumentum, amelyből kiderül: az RPT egyik helyi képviselőjelöltje szervezetten, buszon szállíttatott szavazókat a XXIII. kerületi cigány kisebbségi választás helyszínére. Az üggyel jelenleg a Fővárosi Választási Bizottság is foglalkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.