Rossz időben is hatott a varázs

Deák Zsigmond
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetesen mintegy 15 ezer nevezőre számítottak a 25. SPAR Budapest Maraton és Futófesztivál szervezői, amelyből végül 13 800 lett, de ez is komoly sikernek számít a vasárnap uralkodott mostoha időjárási körülmények között. Ahogy a házigazda Budapest Sportiroda (BSI) honlapján olvasható a verseny kommentárjában: az eső mosta ugyan, de elmosni nem tudta az eseményt, amelynek olyan jó volt a hangulata, amilyen rossz az idő. A BSI vezetője, Kocsis Árpád érdeklődésünkre elmondta, ritkán fordult elő a fővárosi maraton negyedszázados története alatt az ehhez hasonló kellemetlenség: „Az első tíz alkalomból ha kétszer esett az eső, úgy emlékszem, 1992-ben az ideinél is kellemetlenebb körülmények között futottunk, azóta igen ritkán. Ha valaki az ellenségem, akkor most jót nevethetett, de igazán én sem bánkódtam, mert a maratoni pályán egyéniben vagy váltóban indult hatezer embert nem tántoríthatta el semmi, és akadt még nyolcezer, aki a városligeti kisebb távokon szerepelt.”
A versenyigazgató úgy véli, az idei jubileumon átkerült egy másik kategóriába a viadal: „Volt sztori, volt téma, s ezáltal médiaérdeklődés, de nem celeb jellegű, hiszen a rengeteg elindult híresség, például Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter, volt kormányfő, a magyar politikusok közül Szijjártó Péter és Varga Mihály, vagy az Erdei Madár–Kovács Kokó–Dariusz Michalczewski bunyósváltó tagjai hiteles személyiségek, akik tökéletes reklámhordozói a futásnak.” Kocsis Árpád, bár elmondása szerint az ötvenedik budapesti maratonon még „csak” 77 éves lesz, ennyire nem tervez előre, legfeljebb öt évre: „Van egy úgynevezett társadalmi beágyazódási programunk, ennek kapcsán a harmincadik versenyre azt a célt tűztem ki, hogy akár tízszer ennyi ember álljon az út mellett, mint most, hasonlóan Rómához vagy Bécshez, ahol nem futják le sokkal többen a 42 kilométert, de tízezrek szurkolnak nekik. Lehet, hogy évente kevesebb eseményt kell szerveznünk, de azok ütősek legyenek. A maratonnak óriási a varázsa, vasárnap volt vagy ezerötszáz kézfogásom, beszéltem ötszáz emberrel, s Kovács Kokó mondta, akiket egyszer megfogott ez a hangulat, azok a rabjává válnak.” Nekik pedig már érdemes tudni a következő maraton idejét: 2011. október 2.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.