Rosszallja az ombudsman az etnobizniszt

Joó István
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki kellene zárni annak a lehetőségét, hogy álkisebbségi önkormányzatok jöjjenek létre – szűrte le Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az október 3-i választásokról szól jelentésében. Felidézte: az ország 1689 településén 2313 kisebbségi önkormányzatot választottak meg, ami 13 százalékos növekedés a korábbi települési kisebbségi választáshoz képest. A 2001-es népszámlálási eredményt felhasználó becslése szerint a kisebbségi önkormányzatok 8,6 százaléka olyan településeken alakult meg, ahol nincsen képviselendő kisebbségi közösség. Kállai rosszallotta, hogy az áltestületek azoktól a szervezetektől vehetik el az állami támogatást, amelyek a kisebbségi közügyek ellátására létesültek. Az ombudsman kijelentette: hivatalból indított vizsgálata, amely a választás minden szakaszára kiterjedt a kisebbségi választói névjegyzékek keletkezésétől a jelöltállításokon át a szavazásig, azt igazolta, törvényi változtatásokra van szükség a kisebbségi autonómia tényleges érvényesüléséhez. Szerinte már az is tarthatatlan, hogy maguknak a kisebbségi közösségeknek nem volt lehetőségük közreműködni saját választóik jegyzékbe vételében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.