Röviden

MTI
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szembesített gerillák
Madrid. A spanyol nemzeti törvényszék vizsgálóbírája rendőröket küldött Kolumbiába. Eloy Velasco ugyanis volt kolumbiai gerillák segítségével akar azonosítani Venezuelában kiképezett ETA-tagokat. A múlt héten elfogott két ETA-tag ugyanis azt vallotta, hogy 2008-ban FARC-gerillákkal együtt Venezuelában kaptak kiképzést robbantásos merényletek végrehajtására Arturo Cubillas Fontántól, egy ott élő volt ETA-tagtól. (S. T.)

Mindenkit szűrne a HIV miatt Párizs
Párizs. Kampányt indított tegnap a francia egészségügyi minisztérium, hogy minden állampolgár vegyen részt HIV-szűrésen. A szaktárca becslései szerint Franciaországban évente hétezren kapják el az AIDS betegséget okozó vírust. Az általános szűrés része egy öt éves megelőző programnak, amelylyel a francia kormány felére csökkentené az új fertőzések számát és 20 százalékkal a halálozási arányt. (MTI)

Thai gyanúsítás
Bangkok. Kormányellenes tüntető állhat a Bangkok közelében kedd este történt robbanás mögött – közölték tegnap a thai hatóságok. A Nonthaburi tartományban egy ötemeletes lakóépületben (képünkön) történt robbanás négy ember halálát okozta. (MTI)

Bíróságon Wilders vitatott filmje
Amszterdam. A Koránt bíráló, Fitna című filmjének megtekintésével folytatódott tegnap Hollandiában az iszlámellenes nézeteiről ismert holland politikus, Geert Wilders bírósági pere. A tárgyaláson vita alakult ki, amikor az egyik felperes nem akarta megnézni a rövidfilmet. Az új holland kormányt pártjával kívülről támogató Wilders, ha elítélik, akár 16 hónapos börtönbüntetést is kaphat. (MTI)

Bejutási küszöb alatt a Híd és az MKP
Pozsony. Sem a magyar–szlovák Híd párt, sem a Magyar Koalíció Pártja (MKP) nem került volna be a parlamentbe, ha augusztus végén vagy szeptember elején tartottak volna választásokat Szlovákiában – derült ki a Median ügynökség felméréséből. A Hídra ugyanis szeptember elején 4,3, míg az MKP-ra 1,9 százalék szavazott volna. (MTI)

Fokozott ellenőrzés Észak-Koszovóban
Pristina. Tegnapra virradóra a KFOR, az EULEX és a koszovói rendőrség fokozta biztonsági erőinek jelenlétét Észak-Koszovóban, beleértve a megosztott Mitrovicát is, ahol a nemzetközi katonai és rendőri erők ellenőrzőpontokat alakítottak ki. (S. I.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.