Röviden

MN
2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Káposztás kofák ha torzsalkodnak
Péntektől vasárnapig a káposztatermelés és -feldolgozás hagyományaival lehet ismerkedni a hajdúhadházi Torzsás napokon. A hagyományőrző fesztiválon kézműves kirakodóvásár és a káposztás kofák utcája vár mindenkit, a főzőversenyre bárki benevezhet: családok, baráti körök, munkahelyi közösségek egyaránt. A seregszemle alatt megkeresik a legnagyobb káposztafej termelőjét is, egy évig őt illeti meg a torzsás fejedelem cím.

Szállnak a füredi darvak
Ősszel indulnak hosszú, Afrikáig tartó útjukra a darvak. Ilyenkor a Hortobágyon pihennek meg: a learatott kukoricatáblák közt keresnek maguknak elemózsiát. Este felkerekednek, hogy alvóhelyet keressenek maguknak. Ennek szemtanúja is lehet bárki, hisz most minden októberi hétvégén darufigyelő túrát indítanak délután négy órakor Tiszafüredről autókkal a darvak éjszakázóhelye felé. A fotótéma és a maradandó élmény garantált!

Újra védhetjük az egri várat
A Heves Megyei Múzeumi Szervezet Dobó István Vármúzeuma vasárnap tartja meg az egri vár napját, így tisztelegve az 1552-es hősies várvédelem emléke előtt. Ez idő alatt a Dobó István Vármúzeum programjai, valamint Az egri vár története, Képtár, Kazamata és kőtár című kiállítások és a restaurátori műhely ingyenesen látogatható. Lesznek haditorna- és mesterségbemutatók, ünnepélyes őrségváltás.

A disznóvágás kultúrájáról
Október 28–31. között rendezik meg az idén Békéscsabán a csabai kolbászfesztivált. A Városi Sportcsarnokban tartott mustrán bemutatkoznak a régió legnevesebb, általában családi hagyományokat folytató kézműves hentesei-mészárosai. A fesztivál lényege a disznóvágás kultúrájának, a kolbászkészítés tradicionális technikáinak felmutatása, megőrzése. Rendeznek kolbászkészítő versenyt, lesznek disznóvágáshoz kapcsolódó bemutatók, versenyeztetik a jobbnál jobb szárazkolbászokat. Ugyanezen a hétvégén borvigadalmat is tartanak Békéscsabán. Felvonulnak az ország lényegi borvidékének borászai, a fókuszban az alföldi borászok lesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.