Röviden

MTI
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Francia felháborodás
Gent. A genti konferenciaasztalt ököllel ütve adott nyomatékot Hervé Morin francia védelmi miniszter annak a jóslatának, hogyha az Európai Unió tagállamai a jelenlegi mértékben csökkentik katonai kiadásukat, Európa protektorátussá, sőt a kínai–amerikai hatalmi szféra tagjává válik. A találkozón Hende Csaba honvédelmi miniszter az uniós elnökség kapcsán megbeszélést folytatott belga, illetve lengyel kollégájával. (L. I.)

Szlovák módosítás
Pozsony. Korlátozott formában és az eddigi 100-5000 euró helyett feleakkora összegben róhat ki büntetést a nyelvhasználatért a szlovák kulturális minisztérium a Radicová-kabinet tegnapi rendkívüli ülésén elfogadott államnyelvtörvény módosítása szerint. A módosítás a kisebbségi nyelvek használatának a lehetőségét nem bővíti. (N. S.)

Félmillió bolgár Besszarábiában
Szófia. Félmillió besszarábiai lakos jogosult a bolgár állampolgárságra – közölte tegnap Bozsidar Dimitrov. A Prut, a Dnyeszter és a Duna folyók által határolt terület jelenleg Moldovához és Ukrajnához tartozik, s a bolgár diaszpóráért felelős miniszter szerint az előbbi részén 250 ezer, az utóbbin pedig 300 ezer bolgár nemzetiségű él. (MTI)

Gates: Kevés változás Afganisztánban
Washington. Aligha lesznek jelentős változások az Egyesült Államok afganisztáni háborús stratégiájában annak decemberi felülvizsgálatakor – jelentette ki Robert Gates amerikai védelmi miniszter és Mike Mullen vezérkari főnök. Közben Prágában közölték, Csehország további, mintegy kétszáz katonát (képünkön cseh kiképzők) küld Afganisztánba a már ott lévő 353 fős alakulat megerősítésére. (MTI)

Elhunyt Janajev
Moszkva. 73 éves korában tegnap Elhunyt Gennagyij Janajev, az 1991-es moszkvai puccs egyik vezéralakja, aki rövid ideig a Szovjetunió ügyvezető elnöke tisztséget is betöltötte. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.