Rövidesen elkészül a chilei mentő alagút

Hírösszefoglaló
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak 160 méter távolság választotta el tegnap a chilei San José arany- és rézbányájában rekedt harminchárom bányászt a mentő alagutat készítő egyik nagy teljesítményű fúrótól. A berendezést működtető mentőcsapat vezetője, Pedro Buttazzoni a BBC-nek azt mondta: most már három-négy nap alatt eljutnak a hétszáz méteres mélységben augusztus
5-e óta megmentőikre váró emberekhez, s ha minden jól megy, nincs akadálya, hogy a hét végén egyenként felhozzák őket a haditengerészet gyártóüzemében készített kabinban. A mérnök azonban hozzátette: a bányászok gyors szabadulása azon múlik, ki kell-e bélelni fémmel a mentőjáratot, vagy anélkül is elkerülhető az omlásveszély. Erről egyelőre nem döntöttek.
A hír hallatán Sebastian Pinera chilei elnök kifejezte reményét, hogy október 15-e előtt – amikor Európába utazik – tanúja lehet a bányászok kimentésének. A munkálatokat irányító és azokat minden részletében átlátó Andre Sougarret azonban nem ennyire optimista, szerinte valószínűbb, hogy csak később fejeződhet be a mentés.
A bánya rabjait mindenesetre fellelkesítette a közeli szabadulás reménye. Azon a szűk járaton, ahol lebocsátják hozzájuk a napi ellátmányt, sorra küldik a felszínre a hosszú fogságra emlékeztető tárgyakat, többek között azokat a kapszulákat, amelyekben az élelmet kapják.
A felszínen a hozzátartozók már szeretteik viszontlátására készülnek, s megkezdték az örömünnep szervezését, a közeli Copiapó városában viszont felvonult több mint kétszáz tiltakozó bányász, mivel az omlás óta egyikük sem kapott fizetést. A bánya tulajdonosát a baleset a csőd szélére sodorta. A demonstrálók azt skandálták: „Többen vagyunk harmincháromnál.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.