Salátatörvénybe bújtatott kiváltság

Mizsei Bernadett
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány hónappal a kormányváltás előtt a költségvetési salátatörvénybe csempészve kezdeményezte a szocialista kabinet, hogy az országgyűlési képviselők hamarabb és kedvezőbb feltételekkel mehessenek nyugdíjba, mint az egyszerű állampolgárok. A tavaly elfogadott törvénymódosítás eredményeként – amint azt az Index megírta – a törvényhozás tagjai a nyugdíjba vonulásukkor különleges kedvezményeket vehetnek igénybe, és az egyszerű polgároknál akár öt évvel hamarabb kezdhetik meg nyugdíjaséveiket. Ráadásul az exképviselők nem az ilyenkor előírt nyolc százalékkal csökkentett nyugdíjat, hanem a teljes összeget kapják. Az előző parlamenti ciklusból a Blikk szerint összesen ötvenegy volt képviselő élhet ilyen kedvezménnyel.
Mint arról nemrégiben beszámoltunk, több volt szabad demokrata – köztük Horn Gábor és Magyar Bálint –, illetve MDF-esek, köztük a parlamentből kibukott kis párt volt elnöke, Dávid Ibolya is kezdeményezte korkedvezményes nyugdíjba vonulását. Az SZDSZ és az MSZP egyébként 2007 júniusában állapodott meg a nyugdíjkorhatár emeléséről azzal a szándékkal, hogy csökkentsék a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségeit.
– A Jobbik tiltakozik az ellen, hogy bárki országgyűlési képviselői mandátuma miatt korkedvezménnyel mehessen nyugdíjba – fogalmazott tegnapi sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel (Jobbik). Hozzátette, azt sem szeretnék, hogy az egy-két ciklust végigvivő polgármestereknél a nyugdíjba vonuláskor érvényesüljön a korkedvezmény lehetősége. A Jobbik azt szeretné elérni, hogy a következő kormány vizsgálja felül a ma hatályban lévő nyugdíjazási rendszert, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy politikusok nyugdíjkedvezményben részesülhessenek más emberek kárára. A Jobbik népesedési programját ismertetve leszögezte: azt szeretnék, ha a nyugdíj-korkedvezményt a 3-4 gyermeket nevelő szülők kaphatnának. A párt programjában szerepel az is, hogy a többgyermekes szülők nyugdíjába beleépülne a dolgozó gyermekük személyi jövedelemadója. Z. Kárpát kifejtette: amint a T. Ház napirendjére tűzi a nyugdíjszabályozás kérdéskörét, beterjesztik javaslataikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.