Spekuláció a földekkel

Felülvizsgálja az előző kormány által felállított Natura 2000 programra vonatkozó döntéseket a Vidékfejlesztési Minisztérium. Illés Zoltán, a tárca környezetvédelmi államtitkára feltételezése szerint előfordulhattak olyan esetek, amikor a program által biztosított védettséget ingatlanspekulációs célokra akarták kihasználni.

Dénes Zoltán
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spekuláció is állhat amögött, hogy az utóbbi években mely területek kerültek be a Natura 2000 programba, és melyek nem – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára a Somogyi Hírlapnak. Illés Zoltán véleménye szerint az Európai Unió természetvédelmi hálózatában szereplő hazai területek kijelölésekor trükközések folytak. Ezért – tette hozzá az államtitkár – valamennyi esetben felülvizsgálják, hogy az érintett földek jogosan kerültek-e védelem alá. Vannak olyan területek, amelyek úgy kerültek bele a Natura 2000 programba, hogy azóta sem bizonyították azt, hogy az érintett táj védendő növény- vagy állatfajok élőhelye. De van példa az ellenkezőjére is, amikor védelemre indokolt területeket nem vontak be a körbe – mondta Illés Zoltán.
Az államtitkárt annak kapcsán kereste meg a napilap, hogy korábban Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere levélben fordult Illés Zoltánhoz, mert Zamárdi belterületén úgy vontak védelem alá egy 150-200 hektáros területet, hogy a kártérítéssel kapcsolatban az érintett földterületek tulajdonosait csak hitegetik, pénzt azóta sem kapott egyikük sem. Illés Zoltán szerint amennyiben egy terület a felülvizsgálat után is marad a program hatálya alatt, akkor a tulajdonosokat ki kell fizetni, erre a célra mindenképpen pénzt kell áldozni. A Zamárdiban lévő területek kijelölése után a lakók és a polgármester szinte azonnal tiltakozásba kezdtek, az önkormányzat ugyanis már korábban idegenforgalmi övezetként jelölte meg ezt a településrészt. A helyiek szerint a Balatontól megközelítőleg másfél kilométerre elhelyezkedő telkek ára a Natura 2000-es minősítés előtt körülbelül négy-ötezer forint volt négyzetméterenként, a természetvédelmi védettség után viszont piaci értékük lényegében nullára csökkent. Az ingatlanok értékvesztése valamivel több mint kétszáz családot érint. Az érintettek perközösséget alakítottak, képviselőjük, Mojzer Lászlóné szerint 6-7 milliárdra becsülhető a tulajdonosoknak okozott kár értéke.
A környezetvédelmi államtitkár mostani kijelentése nem jelenthetett meglepetést – közölte lapunkkal a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya. A kormány ugyanis birtokpolitikai irányelveiben is megfogalmazta, hogy a kialakult, nem egyértelmű helyzet áttekintése, az anomáliák kiküszöbölése, egy uniós szabályokhoz jobban illeszkedő rendszer kialakítása érdekében átvilágítják a Natura 2000 programot. Ez a természetvédelmi minősítés egyébként az unióban kötelezően megőrzendő élőhelyek, állat- és növényfajok védelmére kijelölt területek hálózata. Az uniós természetvédelmi hálózatban szereplő hazai területek kijelölését 2004 nyarán fejezte be az akkori kormány. Ennek eredményeként az addig is védett területeken kívül további 1,15 millió hektár vált európai jelentőségű védett területté. Azok a gazdálkodók, akiknek földjét bevonták a Natura 2000 programba, csak a természetvédelmi előírások betartásával folytathatták tovább tevékenységüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.