Súlyos európai ügyek

Munkatársunktól
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország azt tekinti feladatának, hogy a jövő év elejétől esedékes európai uniós elnöki tisztsége alatt jól kiszolgálja a tagállamokat, már csak azért is, mert rengeteg nagyon súlyos európai ügy szerepel a következő fél év napirendjén – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szlovén kollégájával, Borut Pahorral tegnap Ljubljanában folytatott megbeszélését követően. A két kormányfő áttekintette a szlovén EU-elnökségi tapasztalatokat és a magyar felkészülést. A magyar kormányfő Prágában ugyanerről a témakörről Petr Necas cseh miniszterelnökkel is eszmecserét folytatott.
Orbán Viktor és Borut Pahor a Nyugat-Balkán kiemelt kezeléséről beszélt a magyar EU-elnökség kapcsán. Orbán Viktor elmondta, mindent megtesznek azért, hogy az elnökség alatt megszülethessen a horvát EU-tagságról szóló döntés, Szerbia számára pedig nyitva kell tartani az európai perspektívát. Borut Pahor elmondta, folytatódnak a két ország közös kormányülései, a következőt a magyar EU-elnökség után Szlovéniában rendezik meg. Az MTI által idézett szlovén miniszterelnök közölte, felkérte Orbán Viktort, hogy a magyarországi alkotmányozás során találjanak megoldást a magyarországi szlovén kisebbség parlamenti képviseletére, hiszen a szlovéniai magyar kisebbség esetében ez már biztosított. A magyar kormányfő közölte, ezt figyelembe veszik.
Petr Necas cseh miniszterelnök szerint Csehországnak és Magyarországnak az időszerű európai uniós témákban ugyanaz vagy hasonló az álláspontja, ezért a cseheknek is érdekük, hogy segítsék a magyarokat EU-elnökségük idején. Orbán Viktor szerint Brüsszel annyi napirendi pontot tett az asztalra a magyar EU-elnökség idejére, hogy Budapestnek nagyon nehéz lesz a dolga, ha a munkát sikeresen akarja elvégezni. A magyar miniszterelnök elmondta, a korábbi cseh elnökség legfőbb tapasztalata, hogy jó stábot kell felállítani, illetve realista vállalásokat kell tenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.