Szabadulna az állami felügyelettől a Mal Zrt.

Káradatbázis létrehozásáról állapodtak meg a vörösiszap-katasztrófa károsultjait és a tragédiát okozó Mal Zrt.-t képviselő jogászok tegnap az első peren kívüli egyeztetésen. A cég a felelősség megállapítását megelőzően másfél milliárd forintot ajánlott fel, ám a bajbajutottakat képviselő ügyvéd szerint ez csupán a közösségi károk enyhítésére elegendő. A timföldgyár vezetői az állami felügyelet megszüntetését sürgetik.

Mizsei Bernadett
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt egymást követő üzleti évben – a felelősség elismerése nélkül – a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. összesen másfél milliárd, vagyis évi háromszázmillió forintot fizet a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak – közölte Ruttner György. A céget képviselő ügyvéd az első tárgyaláson elmondta, a Mal Zrt. a nyugat-európai és amerikai országokból ismert Corporate Social Responsibility (CSR) program szellemében kíván segítséget nyújtani. Ezt az eljárást egy vállalkozás kapcsán bekövetkezett katasztrófa esetében alkalmazzák azt megelőzően, hogy az illetékes szervek megállapítják, ki a felelős a történtekért. Mint az a közös közleményben olvasható, a társaság tagjai „társadalmi kötelezettségvállalásuk tudatában, önkéntesen, szociális szempontokat is figyelembe véve” döntöttek a CSR-eljárás mellett.
– A felajánlott összeget csupán az úgynevezett közösségi – iskolákat, óvodákat, önkormányzatot vagy szobrokat – ért károk enyhítésére tudjuk fordítani – szögezte le Magyar György. A károsultakat képviselő ügyvéd kijelentését azzal indokolta, a másfél milliárd forint nem egyösszegszerű, és nem egyénre bontható. – A kárt szenvedett lakók mint személyi károsultak ettől függetlenül kell hogy hozzájussanak a nem vitatott káraik soron kívüli megtérítéséhez – hívta fel a figyelmet.
A jogászok megállapodtak egy közös káradatbázis létrehozásában. Egyben arra kérték az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, valamint az illetékes szerveket, hogy a kárrendezéshez elengedhetetlenül szükséges információkat, térinformatikai és egyéb releváns adatokat bocsássák rendelkezésükre a veszteségek jellegének és nagyságának pontos meghatározásához.
Az egyeztetésen ezenfelül meghatározták a tárgyalások kereteit, és rögzítették az eljárási munkamódszereket, az adatkezelést, illetve a titoktartást és a médianyilvánosság szabályait. A Mal Zrt.-t képviselő Ruttner György a tárgyalást követő sajtótájékoztatón kitért arra, hogy a másfél milliárd forint kifizetéséhez a timföldgyár folyamatos működése szükséges. Ezért a cég vezetői arra kérik a kormányt, hogy szüntesse meg az állami felügyeletet a Mal Zrt. felett. A tárgyalások péntek délután folytatódnak a katasztrófa sújtotta Devecseren.
Devecserben több utcába továbbra is lehetetlen bejutni. A kiömlött iszapot teherautókkal hordják az utcákból, amely helyenként olyan mélységű, hogy autókat találnak alatta. A helyiek közül hetven család fogadta el az új lakóparkban felajánlott lakásokat, ötvenegy család használt ingatlant választott. Más településre, az állam által kijelölt lakásokba hetvenen költöznének, negyvenhét család pénzt szeretne kapni megsemmisült ingatlanáért, tizenhét pedig egyéb lehetőséget igényel. Kolontáron a korábban lebontott kilenc házon kívül további huszonháromra adtak ki bontási engedélyt, közülük kettőt eldózeroltak. A településen épült védőgát megerősítése jelenleg is tart, a sérült tározó falán további elmozdulást nem észleltek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.