Szabálytalanul zárták el Gerébet?

Geréb Ágnes foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyász nem kapott pénzt az otthon szülésekért, az Alternatal Alapítvány egyik tagjaként tanfolyamokat tartott családoknak – mondta lapunknak a nő ügyvédje. Hozzátette: védence korábban orvosi praxisából élt, most pedig egy bt.-ben tag.

Mizsei Bernadett
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul Geréb Ágnes ügyvédje, Fazekas Tamás. A jogi képviselő szerint ugyanis szabálytalan volt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász bába elzárása. – Az előzetes letartóztatás elrendelésénél a hatóság köteles közölni a védelemmel, hogy milyen bizonyítékok alapján döntött a kényszerintézkedés elrendelése mellett, de Geréb Ágnes esetében egyetlen bizonyítékot sem tártak elénk, és a korábbi gyanúsítástól eltérő tényállást is közöltek – állította lapunknak a védő. Fazekas Tamás kijelentette: Geréb Ágnes egyetlen otthon szülésért sem fogadott el pénzt.
– Védencem az Alternatal Alapítvány egyik tagjaként tanfolyamokat tartott családoknak. Azok, akik befizették a nulla és ötvenezer forint közötti összeget, örökbérletet kaptak, és családjuk minden tagja részt vehetett a képzésen. Geréb Ágnes a szülésekért nem kapott pénzt – jelentette ki az ügyvéd. Hozzátette: védence korábban orvosi praxisából élt, most pedig egy bt.-ben tag.
Szakszerűtlen eljárás okozta a magzat halálát a Geréb Ágnes jelenleg felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos által 2007 szeptemberében levezetett otthon szüléskor – állítja három felkért szakértő. A foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével és más bűncselekményekkel vádolt Geréb Ágnes büntetőpere tegnap folytatódott a Fővárosi Bíróságon. Balogh Pál szakértő szerint a megszületendő gyermek halálát oxigénhiány okozta, amely egyebek mellett a szülésznő szakszerűtlen fogásai miatt bekövetkező gerincsérülésből fakadt. Mint mondta, indokolt lett volna a kórházi szülés, valamint a szakorvos jelenléte a szülésnél, illetve a gátmetszés a magzat vállainak elakadásakor.
Az ügyben állást foglaló második szakértő, Balogh István elmondta, Geréb a szüléskor nem alkalmazott műfogást, a magzat vállának kicsavarását pedig életszerűtlennek nevezte. A magzat gerincvelője elvizenyősödött, megduzzadt, ami halált okozott. Asztalos Miklós szakértő kitért arra, hogy a magzatnak nem volt elegendő helye a megszületéshez, ezért kellett volna gátmetszést alkalmazni. Geréb szerint a gátmetszés indokolatlan volt, mivel szülés közben hozzáfért a magzathoz. Azt is megemlítette, hogy többször hatástalan volt a korábbi, 17 éves szakorvosi pályafutása alatt az oxytocin infúziós beadása. Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a szülő nő nem volt veszélyeztetett terhes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.