Százszázalékosok és nullapontosok

Munkatársunktól
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen ritka szereposztásban játszottak a csapatok a labdarúgó Bajnokok Ligája második csoportfordulójában, kedden: az első kör nyolc győztese nyolc vesztessel csapott össze. E párosításból adódóan szélsőséges esetben akár nyolc hat- és nyolc nullapontos alakulatra is szétszakadhatott volna az E-től H-ig terjedő kvartettek mezőnye. Majdnem így is alakult: a tizenhat gárdából jelenleg hat százszázalékos, ugyancsak hat nullapontos, ám a kiélezett küzdelmet mutatja, hogy e négy csoport eddigi tizenhat mérkőzésén mindössze egy döntetlen született.
Az is a kedd kitüntetett rangadóján, az Ajax–Milan összecsapáson. A hollandok a 23. percben El-Hamdaui révén szereztek vezetést, ezt Ibrahimovic a 37. percben kiegyenlítette, kihasználva együttese átmeneti emberfölényét. (Nem mintha bárkit is kiállítottak volna, Anita sérülés miatt ápolásra szorult, majd le is kellett cserélni.) Túlzás lenne azt állítani, hogy a második félidőben mindkét fél mindent egy lapra feltéve rohamozott az újabb gólért, így maradt az 1-1. Amivel egyébként az érintettek nem tűntek elégedetlennek, Martin Jol, az Ajax trénere például kijelentette: „Az első félidőben olyan jól alakultak a dolgok, hogy abban a meccs előtt legfeljebb csak reménykedhettünk.” Milanos kollégája is higgadtan nyugtázta az egy pontot, ami a két héttel ezelőttivel már négy, Allegri kissé talányosan azt mondta: „Ahhoz, hogy valóra válthassuk terveinket, minden játékosunknak fel kell áldoznia magát a csapat érdekében, és az utóbbi mérkőzéseken ennek már látszanak is a jelei.”
A kedd igazi nyertese a G csoportban a Real Madrid lett, amely kihasználva két riválisa pontosztozkodását, Di Maria 81. percben szerzett góljával 1-0-ra felülkerekedett Auxerre-ben, és az élre állt. José Mourinho mester ennek megfelelő hangulatban értékelt: „Mindig nehéz a francia csapatok otthonában játszani, különösen ilyenkor, amikor a házigazda már régóta nem rendezhetett BL-mérkőzést, és azt nagy pillanatként éli meg. Mi azonban pontosan úgy futballoztunk, ahogyan kellett. Idegenben is vállaltuk a kockázatot a győzelemért, és hat pontunk mellett csoportunk másik eredménye miatt is kedvező pozícióba kerültünk. Ha pedig legközelebb legyőzzük otthonunkban a Milant, hatalmas lesz az előnyünk.”
Remekül áll az E csoportban a Bázelben 0-1-ről 2-1-re fordító Bayern München, az F-ben a Marseille-t már az első félórában elintéző Chelsea és a Zilina ellen még egyértelműbb sikert aratott Szpartak Moszkva, valamint a H jelű kvartett mindkét, idegenben három gólt vágó éllovasa, az Arsenal és a Sahtar Donyeck. A másik végletet a nullapontosok jelentik, közülük is főként a 0-9-es gólkülönbséggel szégyenkező Braga és a szintén kétszer agyonvert, 1-7-tel álló Zilina.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.