Szélsőjobbosokat perel be az ABBA

Munkatársunktól
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felkeresték ügyvédjeiket a svéd ABBA zenekar férfitagjai – Benny Andersson és Björn Ulvaeus –, hogy bepereljék a szélsőjobboldali, bevándorlásellenességéről ismert Dán Néppártot (DF). A két énekest az dühítette fel, hogy a kisebbségi liberális-konzervatív dán kormányt kívülről támogató politikai alakulat átírta a Mamma mia című slágerüket. A DF ifjúsági tagozatát vezető Pia Kjaergaard neve után Mamma Piára keresztelték el a számot. Andersson egyébként a svéd TT Spectra hírügynökségnek adott interjújában egyszerű jöttmenteknek nevezte a DF politikusait, és közölte, a pártnak meg kell értenie, nincs joguk ahhoz, hogy átírjanak egy jogdíjjal rendelkező számot. „Ráadásul semmi közünk sincs hozzájuk, egyáltalán nem támogatjuk a politikai nézeteiket” – adott hangot felháborodásának a tavalyi európai parlamenti választásokon a svéd feministákat pénzzel támogató ABBA-énekes.
A két férfi kapcsolatba lépett a svéd zenekar számaira épülő, azonos névvel musicalfilmet készítő amerikai Universal stúdióval is, hogy ők is kezdeményezzenek jogi eljárást a Dán Néppárt ellen. Andersson és Ulvaeus azt írta, céljuk, hogy megértessék, számaikat nem lehet politikai kontextusban felhasználni. Pia Kjaergaard egyébként a szintén szélsőjobboldali Svéd Demokraták parlamentbe jutását követően Stockholmba látogatott gratulálni. A négytagú ABBA közleményben határolódott el mindkét párttól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.