Szenvedély, harc, kihívás

Erdei Zsolt, minden idők legjobb magyar profi bokszolója tegnap jelentette be hivatalosan a már korábban közzétett hírt, amely szerint Amerikában folytatja pályafutását, s első, még felhozó jellegű összecsapását november 20-án Atlantic Cityben vívja. A WBO szervezet félnehéz- és a WBC cirkálósúlyú vb-címét is őrzött klaszszisa volt német klubja egykori sajtófőnöke, Christof Hawerkamp segítségével szerződött le Lou DiBella promóciós cégével.

Deák Zsigmond
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi történt, árpa nőtt a szeme fölé? – tettük fel a kezdő és egyben költői kérdést a nyilvánvalóan szerény hámsérülést szenvedett Erdei Zsoltnak, aki válaszként egy jobb horgot imitált, de aztán szerencsére szóban folytatta:
– Dehogy, edzésben vagyok, s mint a szememen látszik, kesztyűzöm is… Készülnöm kell, hiszen már csak egy hónap van hátra a novemberi mérkőzésemig. Egy éve bokszoltam legutóbb, berozsdásodtak az ízületeim, bár folyamatosan formában tartottam magamat, 91 kilóról indultam lefelé, s a legutóbbi tréning után már csak 81 és fél voltam. Persze így egészen más a munka, amikor látom magam előtt a következő lépést, meccset.
– Nyilván nem a 20-6-os mérlegű kenyai rivális, Samson Onyango a végső cél.
– Magas, nyeklő-nyakló bunyós, mindenhonnan üt, s jó a KO-kvótája. Nem szabad lebecsülni, de azért más szint, mint én. Ez felhozó mérkőzés lesz, amivel be kell törnöm az amerikai piacra, hogy az ottaniak azt mondják utána: húha! A távolabbi kilátások csak ezután tervezhetők, tavasz táján jöhet az egy fokkal nehezebb feladat.
– Nem fél, hogy a tengerentúli élmezőny túl erős, s kudarcot vall?
– Hosszú tárgyalási folyamaton vagyunk túl, volt időm mindent átgondolni. Ha félnék, nem mentem volna elé az egésznek, nem kerestem volna a bajt. Bár úgy vélem, nem nekem lesz bajom.
– Harminchat évesen, zajos sikerekkel a háta mögött miért nem vonult inkább vissza, minthogy nekivágjon a bizonytalannak?
– Mert szenvedélyes bokszoló vagyok, szeretek harcolni. Európában már jól ment, így jöhet a következő lépés, Amerika meghódítása. Úgy érzem, sok mindenre képes vagyok, valami szunnyad még bennem. Tudom, hogy rendkívüli bokszolók a kintiek, de szerintem kicsit fel vannak fújva. Igazam van, vagy sem? Most kiderülhet. Az biztos, hogy nyugodtabb életet élhetnék, ha abbahagyom a bunyót, de vágyom arra az élményre, amikor megint a szorítóba szólítanak, és az egekbe száll bennem az adrenalin. Ezen a szinten a sikerek már apróságokon múlnak, s remélem, ezek az én oldalamra állnak. A célom tehát nem lehet más, mint hogy Amerikában is bajnok legyek, és veretlenül vonuljak vissza.
– Ez mind szép, de mit szóltak a döntéséhez a családtagjai?
– Nem kitörő örömmel, de teljes megértéssel fogadták, látták, hogy nem tudom és nem akarom még abbahagyni a bokszot. A mostani meccsemre még nem viszem magammal őket, hiszen csak három hétre utazom ki a felkészülés végére.
– S kivel készült, készül fel?
– Eddig idősebb Balzsay Károly segített a KSI-ben, biztosított kesztyűpartnereket, a fél szeme mindig rajtam volt. Az még nem eldöntött, ki ül majd egy hónap múlva a ringsarkomban, korábbi mesterem, Fritz Sdunek családi okok miatt most biztosan nem, ám azt ígérte, utána már a rendelkezésemre áll. Bár a bőrömből nem tudok kibújni, a stílusomon mindenképpen kell majd „amerikásítani”, több kockázatot vállalni, ami komoly feladat, de DiBella stábja segít ebben.
– S mikor jön a nagy pénz?
– Ha csak a pénzért csinálnám, már abbahagytam volna. Ezúttal ez másodlagos, első helyen a boksz, a kihívás áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.