Szoborterv Pethő Sándorról

Munkatársunktól
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majoros István szobrász több éve gondolkodik a Magyar Nemzetet alapító Pethő Sándor megmintázásáról. A készülő alkotás gipszmakettjét és látványterveit tegnap mutatta be a művész a balatonfüredi városi múzeumban.
Pethő Sándor 1912-ben szerkesztette az Élet című folyóiratot. A Magyarság című napilapnak előbb munkatársa, majd 1934–38 között főszerkesztője volt. 1938-ban Hegedüs Gyulával alapította meg a Magyar Nemzetet. Füreden hunyt el autóbalesetben 1940. augusztus 25-én. A halála előtt két nappal a Balaton partján készült róla az utolsó felvétel. Ez ihlette meg Majoros Istvánt, a fénykép alapján készülő szobrot a Tagore sétányra tervezik, nem messze attól a helytől, ahol a fotó ábrázolja Pethő Sándort. A szobor ötletét felkarolta a füredi önkormányzat, az ünnepélyes bemutatón részt vett Bóka István, Füred polgármestere, a család és lapunk képviselői is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.