Tadics az alapoknál kezdené a tárgyalást

Sebestyén Imre
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdetben a mindennapi életet érintő kérdésekkel kell foglalkoznia a Koszovóval folytatandó párbeszédnek a szerb államfő szerint. Példaként mégis az eltűntek kérdését vetette fel, amely probléma egyaránt kínozza a szerbeket és az albánokat is.
A Politika belgrádi napilapnak adott interjújában Borisz Tadics annak a véleményének adott hangot, hogy a tárgyalásokon sem az elnököknek, sem a kormányfőnek vagy minisztereknek nem kell részt venniük, hanem a szakértőknek kell megvitatni a polgárok életét befolyásoló gondokat. Szerinte csak így tudnak kompromisszumra – mindkét fél számára elfogadható megoldásra – jutni. Kiemelte, hogy a tárgyalásokkal nem sodorhatják veszélybe Szerbia létérdekeit. Ebből az utalásból arra is következtetni lehet, hogy Belgrád nem mondott le róla, hogy a tárgyalások témájává tegye Koszovó státusát. Erre azonban sem Pristina, sem a nemzetközi közösség nem hajlandó. „Minél nagyobb parlamenti többségre van szükség egy olyan korszakos probléma megoldásához, mint Koszovó, amely a legnagyobb akadálya a szerb–albán kapcsolatok rendezésének már 150 éve” – fogalmazott Tadics, aki szerint Koszovó a parlamentre tartozik, nem a kormányra.
A koszovói belpolitikai fejlemények azonban kérdésessé tették a tárgyalások közeli megkezdését. Pristina ugyanis mással van elfoglalva, s nem is tartja sürgetőnek a párbeszédet. Miután felbomlott a kormánykoalíció – kilépett belőle a Fatmir Sejdiu leköszönő államfő vezette Koszovói Demokratikus Liga –, a rendkívüli választásokat is előbbre kell hozni. Mivel az ellenzék álláspontja még nem tisztázódott, egyelőre nem tudni, hogy a már kijelölt február 13-a helyett decemberben lesz-e a megméretés. A kisebbik koalíciós partner távozásával miniszterei is benyújtották lemondásukat, s Hashim Thaci kormányfő (Koszovói Demokrata Párt) most a nemzetköziekkel is konzultálva igyekszik megoldást találni a helyzetre.Washington a rendkívüli választásokat sürgeti, Pieter Feith nemzetközi megbízott pedig szorgalmazza, hogy Koszovót kisebbségi kormány irányítsa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.