Tálibokkal tárgyal az afgán kormány

MTI
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afganisztáni háború lezárását célzó titkos tárgyalások kezdődtek az afgán kormány és a tálib mozgalom képviselői között – írja internetes változatában a Washington Post című amerikai napilap. Az újság afgán és arab forrásokra hivatkozva azt írja, ez az első eset, hogy a tálibok képviselőinek teljes felhatalmazásuk van a tárgyalások folytatására a Pakisztánban székelő törzsi tanácstól (súra), illetve magától a mozgalom vezetőjétől, Omar mollától.
A The Washington Post most azonban azt írja forrásaira hivatkozva, hogy a súra képviselői egy olyan átfogó megállapodásról tárgyalnak az afgán kormánnyal, amely magába foglalná egyes tálib személyek részvételét a kabinetben, illetve a külföldi csapatok kivonását is. David Petraeus, az afganisztáni nemzetközi erők főparancsnoka múlt héten arról beszélt, hogy a tálibok kezdeményező lépéseket tettek a Karzai-kormánnyal való megbékélés irányába. Az amerikai főparancsnok elmondta, hogy az afgán felső vezetés is arra törekszik, a lázadók és az afgánok közötti konfliktus végre nyugvópontra jusson. Ennek érdekében Kabul múlt héten felállított egy 70 tagú béketanácsot is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.