Téma az autonómia

<p>Többek között az erdélyi magyarság autonómiatörekvéséről is eszmét cserélt tegnap Bukarestben román vendéglátóival Schmitt Pál köztársasági elnök. Román kollégájával, Traian Basescuval megállapodtak abban, hogy közösen szorgalmazzák egy európai gyorsreagálású katasztrófavédelmi egység megalakítását.</p>

2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a két ország viszonyában kényes kérdésnek számító autonómiáról is őszinte, nyílt párbeszédet folytatott tegnap Bukarestben Schmitt Pál magyar és Traian Basescu román államfő. A kétnapos romániai látogatását megkezdett köztársasági elnök közölte: Magyarország nagy örömmel támogatja például a többségében magyarok lakta székelyföldi megyék szélesebb önrendelkezését, amely a jogokon túlmenően nagyobb felelősséget is jelent. Schmitt Pál arra biztatta a romániai magyar közösség tagjait, hogy használják anyanyelvüket, jó állampolgárként tartsák tiszteletben a szabályokat, gyermekeiket neveljék rendre, legyenek jó adófizető polgárok, és ezek alapján várhatják el az őket megillető kisebbségi jogokat. Kisebbfajta áttörésnek számít, hogy ez ügyben Traian Basescu közölte, Románia nem a regionális, hanem a helyi közösségeknek a kormányzattal szembeni autonómiáját támogatja, példaként említve a kórházak és iskolák önkormányzati hatáskörbe utalását célzó decentralizációs folyamatot. A román államfő köszönetet mondott azért, hogy a magyar hatóságoknak sikerült megakadályozniuk az ajkai vörösiszap-szennyezés Romániába való átterjedését, ennek kapcsán a két elnök közösen fog fellépni az EU-nál egy európai gyorsreagálású katasztrófavédelmi egység létrehozásáért. Schmitt Pál elmondta, Magyarország szerint Románia teljesíti a schengeni övezethez csatlakozás műszaki biztonsági feltételeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.