Terrorveszély fenyegeti Európát?

Munkatársunktól
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terrorveszély fenyegeti Nyugat-Európát a Sky News brit hírtelevízió külpolitikai szakértője szerint. Tim Marshall meg nem nevezett forrásokra hivatkozva kijelentette, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető pakisztáni fegyveresek azonos időben történő támadásokat terveztek London, illetve francia és német városok ellen, a merényleteket azonban hírszerző ügynökségek megakadályozták. Az al-Kaida részéről az utóbbi években ezek voltak a legkomolyabb tervek, amelyet a terrorcsoport Pakisztán törzsi területein bujkáló vezetői terveltek ki. A támadásokat állítólag a két évvel ezelőtti mumbai terrorcselekményekhez hasonló módon hajtották volna végre. Akkor pakisztáni fegyveresek kis csoportjai hajtottak végre merényleteket India legnagyobb városában, 170 embert öltek meg.
Tim Marshall szerint az amerikai pilóta nélküli repülőgépek pakisztáni támadásainak gyakoribbá válása az elmúlt hetekben annak következménye, hogy a nyugati hatalmak megsokszorozták erőfeszítéseiket a terrorista összeesküvések megakadályozására. Robert Baer volt CIA-ügynök a BBC-nek elmondta: a legfrissebb al-Kaida-fenyegetéseknek közük lehet a Hákkáni-felkelők elleni amerikai támadásokhoz. A Hákkáni-hálózat tagjai a tálibok szövetségesei az észak-nyugat-pakisztáni Vazirisztánban. – Meg kell értenünk, hogy ezek az emberek hogyan látják a világot. […] Nem értik, miért támadják őket, de bosszút akarnak állni – mondta Baer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.