Tisztogatás?

Seszták Ágnes
2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 168 Óra írásának már a címe sem nyerő. A tisztogatás a mai generációknak szimpla kilincsfényesítést, ha jelent, és korántsem a csisztkát, a volt Szovjetunióban elkövetett törvénytelenségeket. Tisztogatnak a Magyar Televízióban? – riaszt a szerző, majd hosszan sorolja, miért igen, és hogy ez politikai manőver a javából. Miért, hogy csak akkor van politikai tisztogatás, amikor a polgári kormány kerül hatalomra? Miért, hogy amikor a szocialisták, szabad demokraták vérengzenek a médiában, az nem más, mint a szakma győzelme a keresztények dilettantizmusa felett? Húsz éve tart ez a szánalmas médiaháború, aminek köszönhetően mocsárig züllött mindkét tábor stílusa. Ezen nincs mit szépíteni. Nincs az a mocskos jelző, halálos sértés, amely nem kopott még el a sok használattól. Sajnos, ez alaposan rontott a közbeszéden és a közhangulaton is. A közvélemény alakítói még nem jutottak odáig, hogy saját szerepüket mérlegre tegyék ebben a húszéves periódusban.
És most újra előkerül az unott, lerágott csont, a politikai tisztogatás. Igaz, Kert Attila, az MTV kommunikációs igazgatója azt mondja, hogy mindössze hét embertől váltak meg, négy éve háromszor ennyitől, azelőtt meg húszasával szórták ki a dolgozókat a tévéből. Ez nem hatja meg a 168 Órát, mert szerintük rettenetes Fidesz-diktatúra vette kezdetét a Magyar Televízióban, ahol a főnökség első menetben megtiltotta az ellenzék szereplését. Nyilván mi másik királyit nézünk, mert reggel a szocialisták viszik a pálmát. Szanyi Tibor, Kovács László, Mesterházy Attila, Molnár Csaba úgy sorjáznak be, mint a törzsvendégek a krimóba. Jobban tudjuk, mi lesz Gyurcsány sátrában, mint a kormány terveiben. Fáj a szívünk Bombera Krisztináért, a pedofil papok ellen küzdő harcos amazonért, de ott van az ATV, ahol nyilván tárt karokkal fogadják majd. Mészáros Antóniát „száműzték” a Teadélután című műsorba. A hölgy arról híres, hogy lefilmezte Gyurcsány Ferenc egy napját, és elragadtatva nyilatkozott a miniszterelnök zsenialitásáról. Krizsó Szilvia átkerült a Ma reggelbe, egy hétig nézzük reggel 6-tól 9-ig. Ez aztán mellőzés. Állítólag milliós fizetésért vették oda Obersovszky Pétert, miközben kisgyerekes anyát vagy olyan munkatársat küldtek el, akinek a felesége most fog szülni.
Taszító ez az „állítólag”, a benyálazás nyitánya. S amikor Obersovszky Pétert kirúgták a TV2-ből, beperelték, kirekesztették, mert őszintén beszélt a kereskedelmi csatornák sötét ügyeiről, akkor senkit nem érdekelt a sorsa. Aki pedig Obersovszky szakmai kvalitásait kétségbe vonja, az sültbolond. Csak a rend kedvéért, a megszűnt Pesti Hírlapnál számos család sorsa vált reménytelenné, de akkor nem könnyezett a balsajtó. Milyen alapon minősíti a 168 Óra vagy csatolt barátaik a média szereplőit? Ki és milyen alapon kiáltja ki elfogulatlan profivá X-et vagy Y-t? A szürkeállomány csakis a liberálisok vagy a baloldal kiváltsága? A jobboldalon szerintük nincs nagyformátumú színész, író, publicista, orvos, ügyvéd, drámaíró. Ami nemcsak badarság, de szimpla hazugság is. A Magyar Televízió nem lesz jobb, sem rosszabb azért, mert némiképpen fékezi azt a közlésvágyat, amely nem ismer sem erkölcsi, sem ízlésbeli határokat. Bizony zavaró, amikor álnok rosszindulat villan elő a rosszul csomagolt kérdésekből, állításokból. Ezt nem lehet a nemzeti televízióban, aminek igazából a „köz” szolgálata a feladata. Ami nem azt jelenti, hogy éjjel-nappal a regnáló kormányt fényezzék, de azt sem, hogy az ellenzéket gyalázzák. A közszolgálatnak a közhöz kell szólnia, amibe beletartozik minden magyar állampolgár. Aki pedig nem így gondolja, bátran menjen máshová. Hiszen univerzális szakemberek, nem igaz?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.