Tizenhat serleg gazdái találkoznak

<p>Háromhetes szünet után a harmadik fordulóval zakatol tovább a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre. A mai kínálatból egyértelműen kiemelkedik a G jelű kvartett Real Madrid–Milan szereposztású rangadója, amelyen összesen tizenhat BEK/BL-trófea (kilenc itt, hét ott) „feszül egymásnak”. Az F és a H csoportban az eddigi hibátlanok csatáján fogadja a Szpartak Moszkva a Chelsea-t, az Arsenal pedig a Sahtar Donecket. S valaki hibázni fog.</p>

Munkatársunktól
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai klubporondon az eredményeket tekintve nincs patinásabb összecsapás, mint a Real Madridé és az AC Milané, hiszen a felek összesen tizenhatszor nyerték meg a legjelentősebb sorozatnak számító BEK-et/Bajnokok Ligáját. A spanyol királyi gárda kilencszer – legutóbb 2002-ben –, az olasz sztárcsapat pedig hétszer – eddig utoljára 2007-ben – bizonyult a legjobbnak. Mégsem vagyunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, meglepetés lenne valamelyikük újabb végső diadala. A Real az utóbbi öt idényben nem érte meg a negyeddöntőt sem, a lombardok pedig három évvel ezelőtti győzelmük óta mondhatják ezt el magukról, sőt a 2008–2009-es szezonban szégyenszemre a BL mezőnyébe sem kerültek be.
Na majd az idén! – ez lehet a felkiáltás Madridban és Milánóban egyaránt, aminek megpróbálnak alapot is teremteni nyári igazolásaikkal és eddigi eredményeikkel. A Bernabéu-stadionba érkezett napjaink egyik legjobb, de mindenképpen legismertebb trénere, José Mourinho, vele pedig hét forduló után veretlenül vezetik a blancók a spanyol pontvadászatot, legutóbb Málagában nyertek 4-1-re Higuaín, illetve Cristiano Ronaldo duplájával. A BL-ben két győzelem a mérleg, az Ajax felett otthon (2-0), az Auxerre ellen idegenben (1-0). Mindez, a hazai pálya, no meg Mourinho belterjes információi – hiszen a Milan városi riválisától, az Intertől érkezett – a madridiak felé billenthetik a mérleg nyelvét. A közelmúlt statisztikái viszont vissza: a spanyol királyi gárda az olasz csapatokkal vívott legutóbbi hat BL-meccséből ötöt elveszített, legutóbbi tíz otthoni BL-fellépése közül pedig hármon éppen itáliai riválistól kapott ki.
Ezzel szemben a milánói alakulat csupán egyszer maradt alul legutóbbi nyolc idegenbeli BL-találkozóját tekintve, és a Real elleni örökmérlege is pozitív: az eddigi 13 meccsből – két döntetlen mellett – hatot megnyert, és öt alkalommal szenvedett vereséget. Két klasszis középpályása, Pirlo és a holland Seedorf jeles alkalomhoz érkezhet ma Madridban: ha pályára lépnek, egyformán 75. BL-meccsüket játszhatják. Abbiati kapus viszont hiányozni fog még az előző bajnoki körben Pármában elszenvedett combsérülése miatt. Legutóbb a piros-feketék „brazilosan” fektették két vállra a Chievót (3-1), Pato kétszer, majd a hajrában a nyáron igazolt Robinho bizonyult eredményesnek. A szintén idény előtt érkezett Ibrahimovic ezúttal szokásától eltérően öngóllal vétette észre magát. A svéd csatár barcelonai évei előtt az Internél éppen a mostani rivális edzőjével dolgozott együtt: „Mourinho igazi győztes, közös munkánk alatt nagyon jól tudott ösztönözni. Három nagyszerű évet töltöttem az Internél, ma is a szívemben őrzöm a csapatot” – nyilatkozta a Gazzetta dello Sportnak a svéd gólvágó.
Mostani klubja viszont a Milan, amely a Lazio mögött, az Inter előtt a Serie A dobogójának második fokát foglalja el. A mai BL-rangadót a portugál Pedro Proenca vezeti majd, ám mielőtt még Mourinhóék előnyét ecsetelnénk, jó tudni, hogy a sípos ember korábban már háromszor is elküldte a kispadtól neves és heves honfitársát. Bátor ember, ha a Bernabéu-ban is ezt teszi…
A további kínálatban nem akad igazi rangadó, az azonban érdekes, hogy az F csoportban a Szpartak Moszkva és a Chelsea, a H-ban pedig az Arsenal – soraiban újra a sérüléséből felépült Fabregasszal – és a Sahtar Doneck döntheti el, melyikük marad hibátlan. Az előző idényben döntőzött Bayern München kolozsvári vendégeket fogad. A Marseille–Zsolna mérkőzést Vad István vezeti.

Mai BL-program. Csoportkör, 3. forduló. E cs: Bayern München– CFR Cluj, AS Roma–FC Basel; állás: 1. Bayern M. 6, 2. Roma 3, 3. CFR 3, 4. Basel 0. F cs.: Szpartak Moszkva–Chelsea, Marseille–Zsolna; állás: 1. Chelsea 6 (6-1), 2. Szpartak 6 (4-0), 3. Marseille 0 (0-3), 4. Zilina 0 (1-7). G cs.: Real Madrid–Milan, Ajax–Auxerre, állás: Real M. 6, 2. Milan 4, 3. Ajax 1, 4. Auxerre 0. H cs.: Arsenal–Sahtar Doneck, Braga–Partizan Beograd; állás: 1. Arsenal 6 (9-1), 2. Sahtar 6 (4-0), 3. Partizan 0 (1-4), 4. Braga 0 (0-9).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.