Több kockázat, több haszon – veszélyes üzem

Mizsei Bernadett
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános szabály az, hogy a károkozónak fizetnie kell, ha károkozás történik, legfeljebb az illetékes cég kimentheti magát azzal, ha úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható – nyilatkozta a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese, Kovács Kázmér az ATV-ben. Hozzátette, bizonyos esetekben szigorúbb szabályok is életbe léphetnek. A veszélyes üzemi felelősség esetében ugyanis akkor is fizetnie kell a károkozásért felelős cégnek, ha megfelelően járt el. – Ennek a kárviselési szabálynak a logikája az, hogy aki veszélyes üzemet működtet, annak ebből többlethaszna származik, így a többletkockázatot is vállalnia kell – fejtette ki. Kovács szerint a természeti katasztrófák vagy egyéb elháríthatatlan okok akkor menthetik fel a károkozót, ha az az adott üzem működési körén kívül esik, mivel ahhoz gyakorlatilag nincs semmi köze. Az sem lehet kifogás, hogy korábban bármilyen ellenőrző hatóság vizsgálta az üzemet.
– Elsősorban a károkozót kell megtalálni, ami szakértői vizsgálat eredménye lesz – nyilatkozta lapunknak Magyar György. A károsultakat képviselő ügyvéd megerősítette Kovács szavait: ha a működés körén belül történt a károkozás, a Mal Zrt. nem tud védekezni. Kitért arra, amennyiben az illetékes hatóságok mulasztották el a vizsgálatot, az ügy közigazgatási jogkörben okozott kárrá minősül. A felelősség többoldalú is lehet. Utóbbi esetben kárfelosztás történik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.