Több pénz maradt a zsebekben

Dénes Zoltán
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzői várakozásokat meghaladó béremelkedésről számolt be tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az idei január–augusztusi időszakra vonatkozóan. Az előző év azonos időszakához képest a bruttó fizetések 2,5 százalékkal, a járulékok levonása után maradó nettó átlagkeresetek pedig 8,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi adatokat. A javulás döntően az idén életbe lépett személyi jövedelemadó-változásnak volt köszönhető, ami miatt több pénz maradt a munkavállalók zsebében.
Figyelembe véve a vizsgált időszakban bekövetkezett 5,2 százalékos pénzromlást (inflációt) is, átlagosan 3,1 százalékos volt az átlagos és tényleges bérnövekedés. A KSH által közzétett adatokból az derült ki, hogy egymást követő két hónapban, júliusban és augusztusban is emelkedett a munkavállalók inflációval korrigált bére, vagyis a reálkereset. Nemzetgazdasági szinten az átlagos havi nettó kereset 132 400 forint volt augusztusban. A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt, míg a legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatásból, vendéglátásból és a mezőgazdaságból élők kerestek. A legalább ötfős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók létszáma 0,9 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban és átlagosan 2,687 millió fő volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.