Tojáshéj az arcban

Győr Ágnes
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy, a minap Budapesten aláírt együttműködési megállapodás alapján Dél-Koreában hamarosan alkalmazhatják csonthelyreállító műtéteknél a magyar kutatók által kifejlesztett nanoszerkezetű hidroxiapatitot (HAp). A Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetében (MTA MFA) tojáshéj- és kagylóalapú technológiát dolgoztak ki e célra. Ennek továbbfejlesztése és gyakorlati kipróbálása a jövőben a Gangnung-Vondzsu (Gangneung-Wonju) nemzeti egyetem fogászati és korrekciós arcsebészeti klinikáján folytatódik – olvasható a magyar intézet közleményében.
Arc- és szájsebészeti korrekciós műtéteknél sok beteg esetében érhető el lényeges javulás az implantátumokkal, a szervezet azonban nem mindig fogadja be a mesterséges anyagokat, mint például a csontok pótlására alkalmazott fémeket – fejtette ki lapunknak Bársony István, az MTA MFA igazgatója. A tudósok ezért hívnak segítségül olyan szövetbarát anyagokat, mint a hidroxiapatit. A nanoszerkezetű anyagtól – amelyet az intézet kutatói a kidobásra ítélt tojáshéjból és kagylóból mechanokémiai eljárással nyernek – azt remélik a kutatók, hogy a jövőben a betegnek gyorsabb gyógyulást, az orvosnak pedig rövidebb műtéti időt jelenthet. A belőle készített pótlékkal nem a csontot helyettesítik a szakemberek. Arra ugyanis idővel ránő a csontszövet, maga a bioaktív anyag pedig felszívódik a szervezetben. Az eddigi kísérletek alapján egyértelműen kedvezőbbek a nanoméretű hidroxiapatit tulajdonságai a korábban alkalmazott szintetikus HAp-anyagokénál – hangsúlyozta az igazgató.
Egyelőre nem lehet tudni, hogy a hazai kutatók fejlesztése mikor válik az orvosi gyakorlat részévé, Bársony István azonban úgy véli, ez belátható időn belül megtörténik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.