Törve vagy töretlenül?

Ballai Attila
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfogyva bár, de törve-e? Az eredeti szöveg átírása mellett a kijelentés is kérdéssé módosul a Debrecen ma 19 órai genovai vendégjátéka előtt a labdarúgó Európa-ligában, a DVSC ugyanis a Sampdoria ellen nélkülözni kénytelen a kiállítása miatt eltiltott Kabát Pétert, a sérült Komlósi Ádámot és Farkas Balázst, valamint a beteg Máté Pétert. Pedig a csapat még velük is csak gyenge mása lenne a BL-főtáblás tavalyinak.
A mostani garnitúra 5-0-s hazai, azaz budapesti veréssel nyitott az El-ben az ukrán Harkiv ellenében, és ha felidézzük az egy évvel ezelőtti, liverpooli BL-rajt 0-1-ét, ordító a különbség. Igaz, a folytatásban aztán a firenzei ötös mellett beestek négyesek is, de nem az NB I-es újonc Siófoktól, méghozzá egy félidő alatt, mint múlt szombaton. Mindezek ismeretében a bajtársiasság szokatlanul erős megnyilvánulása, hogy a PSV Eindhoven exdebreceni légiósa, Dzsudzsák Balázs a sportnapilapban kijelentette, a csoportot az ő csapatának kell megnyernie, a második helyért pedig csatázzon a Sampdoria és a Debrecen. Magyarázatként legfeljebb az kínálkozik, hogy a holland médiumok fordítva közölték a DVSC–Harkiv meccs eredményét.
Pedig a ma a PSV-t fogadó ukránok is legalább a második helyért hajtanak. Annál is inkább, mert napjaink Sampdoriája nyomaiban sem emlékeztet a Lombardót, Dossenát és a Vialli, Mancini ékpárt felvonultatott, 1991-ben olasz bajnok, egy évre rá BL-döntős alakulatra. Amelyet amúgy kis híján kivert a Budapesti Honvéd: a kispesti 2-1 után, Genovában 1-3-nál, a hajrában Negrau fejesét Pagliuca elképesztő bravúrral ütötte ki a pipából.
A két évtizeddel későbbi utódok közül a legalább annyira szertelen, mint amennyire virtuóz Antonio Cassano és a Série A tavalyi szezonját 19 góllal zárt Giampaolo Pazzini a legjobban csengő név, de mi, magyarok szurkolhatunk Koman Vladimirnak is, illetve ma inkább ellene. A „Samp” öt fordulóban elért egy-egy győzelmével és vereségével, három döntetlenjével, 6-5-ös gólkülönbségével tizenkettedik a hazai ligában, legutóbb az Udinesét fogadva ment 0-0-ra, vasárnap pedig az eggyel mögötte álló Bolognához utazik.
A Loki számára némi reményforrás lehetne, hogy egy tradicionális olasz klubnak valószínűleg nem akkora inger neve nincs magyar riválissal küzdeni, mint volt az ukrán harmadik, a kontinentális porondon is főszerepre vágyó Harkivnak, de a Sampdoria eddig nem lazsált a kupában; 3-0-s vezetésről, az utolsó pillanatban gólt kapva bukta el a Werder Bremennel szemben a BL-selejtezőt, az El-nyitányon pedig Eindhovenben csípett el 1-1-et. Pontosabban a PSV csípte el, hiszen Dzsudzsák a hosszabbításban egyenlített.
A 91. perctől tehát erősen sebezhető a ’Doria. Csak addig kellene ma kihúzni valahogy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.