Tovább drágultak az agrártermékek

K. Tóth László
2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2010 augusztusában 20,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az idei év január–augusztusában az agrártermékek termelőiár-szintje 8,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal.
Több tendencia húzódik meg az előző év azonos időszakához mérten 20,1 százalékkal emelkedő mezőgazdasági árak mögött – szögezte le lapunknak Fórián Zoltán. Az Agrár Európa Kft. üzletág-igazgatója kiemelte, hogy az egyik probléma az alacsony bázis. Mint mondta, az előző év augusztusában még jócskán csökkenő tendenciáról tudtak beszámolni, s ez egyértelmű összefüggést mutat a 2007 második felében történt árrobbanás tartós korrekciójával. Ez a folyamat 2010 júliusában jutott el odáig, hogy a magyarországi mezőgazdasági árak (amit az élelmiszer-feldolgozók a termelőknek fizetnek) az előző időszakhoz képest már emelkedést mutattak. Annak pedig, hogy az árak az év hátralévő részében megmaradnak, további okai vannak. Egyrészt az időjárási anomáliák miatti kisebb termés, valamint a világpiaci spekuláció élénkülése. „Az év hátralévő hónapjaiban a mezőgazdasági árindex emelkedik, de az augusztusi rendkívüli mértékű emelkedést nem ismétli meg. Ez ugyanis a búza árának megugrásával mutatja a legszorosabb összefüggést – szögezte le az Agrár Európa Kft. üzletág-igazgatója.
Az agrárárak emelkedése az élelmiszeripar átlagos átadási áraiban nem jelenik meg. Csak a csökkenésük lassulását okozta augusztusban is, míg az élelmiszerek fogyasztói árai tovább emelkedtek. Ez hű tükre a termelők és élelmiszer-feldolgozók oly sokat emlegetett aránytalan érdekérvényesítő képességének, s utal a jövedelem-osztozkodásra is, amelyből a kereskedelem mindig kedvezőbben jön ki – hangsúlyozta Fórián Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.