Új életet kezdenek a chilei bányászok

MN-összeállítás
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi idő szerint kedden először találkoztak egymással a föld mélyén 69 napig raboskodó chilei bányászok, miután kiengedték őket a kórházból. Mint arról beszámoltunk, a világtól elzártan eltöltött idő kitörölhetetlen nyomokat hagyott a zord férfiak lelkében: a korelnök, a 63 éves Mario Gomez életében először azt írta a feleségének a mélyből, hogy szereti, a nőtlenek közül pedig többen házasodásra adták a fejüket. A bejelentést a keddi találkozón tett követte, a munkások közül öten kérték meg menyasszonyuk vagy feleségük kezét egy szórakozóhellyé átalakított vasútállomáson, Caldera városában – adta hírül az MSNBC. Az egyik munkás, Claudio Yanez tíz éve van együtt barátnőjével, Cristina Nunezzel. Esteban Rojas már nős ember, a föld alatt eltöltött több mint két hónap alatt azonban megígérte az asszonynak, Jessica Yaneznek, hogy ha épségben kijut, akkor a templomban is elveszi. Jessica Janez, akivel 25 éve élnek polgári házasságban, a sajtónak elmondta: igent mondott, és a levelet elrakta, nehogy a férje meggondolja magát.
Ismeretes, a chilei Atacama-sivatag réz- és aranybányájában augusztus 5-én omlás történt. A katasztrófa következtében 33 bányász rekedt a 622 méteres mélységben. A munkásokat október 13-án sikerült felhozni. A bányászok már a tárnaomlás előtt három órával tudtak arról, hogy kockázatos a mélyben tartózkodni, a munkálatok irányítója azonban nem engedte őket a felszínre. Mindezt Carlos Vilches, a baleset ügyében vizsgálódó parlamenti bizottság egyik tagja közölte. Neki Juan Illanes mondta el, hogy a végzetes napon délelőtt 11 óra körül erős robajra lettek figyelmesek. Engedélyt kértek a munkaterület elhagyására, de azt megtagadták tőlük. A bányászok szerint a történtek a munkavezetők és a bányatulajdonosok gondatlanságának tudható be – hangsúlyozta Vilches.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.