Újságírókon vitázik Teherán és Berlin

Két őrizetbe vett német újságíró miatt feszült a helyzet tíz napja Németország és Irán között. Teherán ugyanis letartóztatta a vasárnaponként megjelenő német bulvárlap, a Bild am Sonntag újságíróját és fotósát, amiért turistavízummal próbáltak meg beutazni a perzsa országba, hogy interjút készítsenek a házasságtöréssel és férje megölésével vádolt, első fokon kivégzésre ítélt Szakine Mohammadi-Astiani fiával és ügyvédjével.

Stefan Lázár
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berlin tíz napja diplomáciai úton próbálja meg elérni a két német állampolgár kiadatását. Guido Westerwelle külügyminiszter – miután Angela Merkel kancellár megerősítette a két őrizetes német állampolgárságát – személyesen kérte iráni kollégáját, Manusehr Mottakit, helyezze szabadlábra a riportert és fotósát. Irán még nem döntött a sorsukról, de a kiadatás több hónapig is eltarthat, annak ellenére, hogy tegnap Németország teheráni konzulátusának képviselői találkozhattak az őrizetesekkel. Külön nehezíti a helyzetet az iráni külügy azon meggyőződése, hogy az interjú egy Németországban működő és az iráni rendszert elutasító szervezeten keresztül jött létre.
Érdekes ugyanakkor, hogy a Bild am Sonntagot forgalmazó Axel Springer kiadó továbbra is hallgat az üggyel kapcsolatban, és nem erősíti meg a letartóztatott újságírókhoz fűződő kapcsolatát, így azt a benyomást kelti, hogy nem akar felelősséget vállalni a két személy kihágásaiért, amire egyetlen magyarázat adható: mind a szerkesztőség, mind a riporterek tudták, célkitűzésük ismeretében nem kapnának beutazási engedélyt Iránba. A két újságíró – aki az iráni főügyész szerint beismerte bűnösségét – ugyanis nemcsak a kötelező újságíróvízumra vonatkozó akkreditációt mulasztotta el, hanem túllépett azon a szabályon is, hogy az országban újságírói tevékenységet végző személynek naponta százötven eurót kell fizetnie egy állami ügynökségnek, amely nemcsak koordinálja, hanem természetesen ellenőrzi is munkáját.

Támogatás Al-Malikinak. Iráni vezetőkkel találkozott tegnap Núri al-Maliki iraki kormányfő, hogy támogatást nyerjen a perzsa államban újabb kormányfői megbízatásához. Rauf Sejbani iráni külügyminiszter-helyettes szerint Teherán szívesen látná őt továbbra is a poszton. Közben olajipari együttműködésének erősítése céljából tegnap Iránban tárgyalt Hugo Chávez venezuelai elnök is. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.