Uniós lobbista a magyar főigazgató?

Hírösszefoglaló
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Géntechnológiával foglalkozó cégek érdekének képviseletével vádolta Bánáti Diánát, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet főigazgatóját tegnap José Bové, a Zöldek francia uniós képviselője. Bánáti 2006 óta tagja az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) igazgató tanácsának, amely 2008-ban választotta elnökévé. Az üggyel tegnap foglalkozó Liberation szerint Bánáti Diána egyúttal vezető pozíciót töltött be a géntechnológia szereplői által is pénzelt International Life Sciences Institute nevű intézetben. Ezt az összeférhetetlenséget ugyanakkor a lap szerint Bánáti nem jelezte.
Az EFSA az egyetlen szerv, amely szakvéleményt ad az Európai Bizottságnak a génmanipulált növények engedélyezéséről. A hivatal eddig minden engedélyezésre benyújtott génmanipulált növénynek zöld utat adott. A Greenpeace arra kérte Bánáti Diánát, hogy haladéktalanul mondjon le az EFSA igazgatótanácsának elnöki posztjáról. Tömöri Balázs, a szervezet magyarországi munkatársa hozzátette: nem tartható fenn tovább az az állapot, hogy azok engedélyezzék a génmódosított növények termesztését, akik szoros kapcsolatot ápolnak az érdekelt ipari szereplőkkel.
Bánáti Diána kinevezése szabályos volt, az Európai Bizottság elégedett az eljárással – reagált a vádakra az MTI szerint a testület szóvivője. Bánfi Diána pedig közölte: visszautasítja a vádakat, intézeti beosztását nem titkolta el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.