Ünneplő telepesek Izraelben

Hírösszefoglaló
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraeli telepesek ugrásra készen, ünnepi hangulatban várták a vasárnap éjfélt, amikor befejeződött a tíz hónapos telepfejlesztési moratórium, ezalatt folytak a tárgyalások a politikai vezetők között az esetleges hosszabbításról. Az izraeli kormány úgy döntött, a sajtót kizárja a megbeszélésekről. A tárgyalások előtt senki sem volt túlságosan optimista a hosszabbítást illetően, főként azért, mert a politikusok egy része is a telepeken töltötte a napot, ahol készülődtek az újraindulásra.
Az arab képviselők már előzőleg közölték a New York-i ENSZ-közgyűlésen, hogy a telepek építésének engedélyezése esetén semmi értelme a tárgyalások folytatásának, így meghal az egy hónappal ezelőtt újraindított békefolyamat. Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint a moratórium feloldása esetén időpocsékolás a tárgyalások folytatása. Az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu előzőleg minden nyomásgyakorlást visszautasított az Egyesült Államokban, amely a moratóriumot érintette. Tegnap késő estig nem derült ki, hogy az utolsó pillanatokban sikerült-e kompromisszumra jutniuk a feleknek.
Tucatnyi izraeli, európai és amerikai zsidó aktivistával a fedélzetén tegnap kifutott a ciprusi Famaguszta kikötőjéből egy hajó a Gázai övezet irányába, hogy jelképesen megtörjék a zárlatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.