Úton a napelemes katamarán

Útnak indult hétfőn Monaco kikötőjéből a Türanor PlanetSolar, a világ legnagyobb napelemes hajója, azzal a céllal, hogy hattagú legénységével körbehajózza a földet. A több mint ötvenezer kilométeres út a tervek szerint 160 napot vesz majd igénybe.

Grimm Balázs
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymillió átkelés a csatornán. Mérföldkőhöz ért a Panama-csatorna története, megnyitása, azaz 1914 óta egymillió hajó haladt át az amerikai kontinenst kettészelő vízi úton – jelentette a távirati iroda. Az egymilliomodik hajó, a kínai Fortune Plum, fedélzetén negyvenezer tonna acéltermékkel, szeptember 4-én kelt át a vízi úton, a Csendes-óceán felől a Karib-térség irányában. A hírt helyi idő szerint hétfőn közölték a panamai hatóságok. Működésének első évében a Panama-csatorna 1108 átkelést jegyzett, napjainkban évente átlagosan 14 ezer átkelést hajtanak végre; ez a szám már a hatvanas évek óta változatlan. A Panama-csatornát éppen bővítik, egy harmadik, a meglévőknél szélesebb járatot építenek hozzá. A fejlesztés költségei elérik az 5,2 milliárd dollárt, a munkálatokkal a Panama-csatorna megnyitásának 100. évfordulójára, 2014-re készülhetnek el.


Majd ötszáz évvel azután, hogy Juan Sebastián Elcano spanyol felfedező a világon először körbehajózta a földet, hasonló vállalkozásra készül öttagú legénysége élén Raphael Domjan svájci vállalkozó is – olvasható a Scientific American beszámolójában. A két út sok mindenben különbözik, egyvalamiben azonban közös: ahogy annak idején Elcano, úgy Domjan is megújuló energiát használ a haladáshoz. Míg a spanyol felfedező hajóját szél repítette a hullámokon, addig a harminchét éves svájci kalandor a világ legnagyobb napelemes katamaránjával vágott neki az útnak hétfőn, Monaco kikötőjéből.
A 31 méter hosszú, 15 méter széles, 6,1 méter magas, 95 tonnás vízi jármű a Türanor PlanetSolar nevet kapta. A Türanor szó J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című regényéből származik, tündenyelven azt jelenti: a Nap ereje. A németországi Kielben lévő Knierim Yacht Clubban készült hajóra 537 négyzetméternyi napelemet szereltek. A velük termelt 20 kilowattnyi árammal meghajtott elektromos motorokkal a Türanor PlanetSolar 7,5 csomós (13 km-es) átlagsebességet érhet el, ami a tervezők szerint valóságos hőstett egy napelemes szerkezettől. Feltöltött elemekkel a hajó három napig képes haladni anélkül, hogy sütne a nap. Mint említettük, személyzete a kapitánnyal együtt hattagú, de úgy építették meg, hogy az úton tervezett megállókban a bemutatók idején akár negyvenen is a fedélzetén lehessenek.
Juan Sebastián Elcano (aki az út közben elhunyt Magellán társa volt) hosszabb utat volt kénytelen megtenni, mint a Türanor, mert akkor még nem létezett a Panama-csatorna. Ők a Magellán-szorost megkerülve jutottak a – Magellán által elnevezett – Csendes-óceánra, Domjanék útja azonban egyszerűbb. Monacóból Miamiba hajóznak, onnan Cancunba (Mexikó), majd a csatornán átkelve San Francisco felé veszik az irányt. A következő állomás Sydney (Ausztrália), ahonnan a délkelet-ázsiai városállamba, Szingapúrba mennek. Útban hazafelé kikötnek Abu-Dzabiban (Egyesült Arab Emírségek), majd a Szuezi-csatornán át jutnak vissza a Földközi-tengerre, végül Monaco partjaihoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.