Választható magánpénztárak

A pályakezdőknek a jövőben nem kell kötelezően magánnyugdíjpénztárat választaniuk, és mindenki visszaléphet az állami rendszerbe – főként ezt a két elemet tartalmazza majd az az új törvényjavaslat, ami két héten belül kerül a parlament elé. Vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy miért dolgoztak a magánpénztárak olyan drágán az elmúlt években.

Munkatársainktól
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki sem járhat rosszabbul az állami rendszerben ahhoz képest, mint ahogy a magánnyugdíjpénztárak kezelték a pénzét – jelentette be tegnap Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja. Ez a feltétel viszonylag könnyen teljesíthető, ha azt nézzük, hogy a különféle számítások szerint a magánkasszák majdnem háromszor nagyobb költséggel és díjjal működnek, mint az állami nyugdíjrendszer. Selmeczi Gabriella tegnap azt is bejelentette, hogy a kormány vizsgálatot indít azért, hogy kiderüljön: ez a kiugró különbség miként lehetséges. Az eljárásban annak is utánanéznek majd, hogy a Bajnai-kormány korábban miért akarta részvénytársasággá alakítani és átjátszani a vagyonkezelőkhöz a jelenleg a tagok tulajdonában lévő magánpénztárakat.
A jövőben nem szabad a piaci mozgásoktól függővé tenni a nyugdíjakat. A magánpénztárak bevezetése eleve közgazdasági abszurdum volt – szögezte le lapunknak Kun János közgazdász. A szakember szerint hatalmas károkat okozott a nemzetgazdaságnak a tagok számára is óriási kockázatokat jelentő nyugdíjreform. Németh György pedig arra hívja fel a figyelmet, alaposan át kell alakítani a jelenlegi állami rendszert is ahhoz, hogy az még jobb választás legyen. A nyugdíjszakértő szerint a munkavállalókat a piaci állampapírhozammal megegyező kamat illetné meg.
Részletek a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.