Választójogot kapnak a határon túliak?

Választói jogosultságot biztosítana a határon túli, kettős állampolgársággal rendelkező magyaroknak a Fidesz – derült ki Gulyás Gergelynek, a párt politikusának tegnapi nyilatkozatából. Az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottsága alelnökének bejelentését az MSZP tegnap nem kommentálta, az LMP elutasította, a Jobbik pedig saját korábbi javaslatának átvételeként értékelte.

Swendt Pál
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetően kiveszik az alkotmányból azt a passzust, amely a választójogot állandó magyarországi lakóhelyhez köti, és ezzel a határon túli, magyar állampolgársággal rendelkező magyarok számára is lehetőség nyílna arra, hogy szavazhassanak az anyaországi választásokon – jelentette be Gulyás Gergely, az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának fideszes alelnöke kedd este a TV2 Tények című műsorában. A képviselő azt mondta, az alaptörvényből kikerülhet az a megkötés, amely csak a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező választópolgároknak biztosít választói jogosultságot. Gulyás Gergely lapunk kérdéseire kifejtette: az általa vezetett alapjogi munkacsoport többsége egyetért az elképzeléssel.

*

A testület ma fogalmazza meg a változtatással kapcsolatos álláspontját, amelyet az Országgyűlés kétharmados többséggel fogadhat el. Véleménye szerint egyelőre még nem megbecsülhető, hogy hányan veszik fel a magyar állampolgárságot, ami meghatározó feltétele a választásokon való részvételnek, de az lehetne a jó megoldás, hogy a választásokon való részvétel függvényében a határon túli magyarok meghatározott számú parlamenti mandátumhoz jutnának. A politikus az Origónak úgy nyilatkozott a választójognak lehetnek különböző formái. – Ez a konzultációs jellegű képviselettől a teljes mandátumig terjedhet – jegyezte a meg Gulyás.
Török Zsolt, az MSZP szóvivője tegnap nem akarta kommentálni Gulyás Gergely felvetését. Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének vezetője a fideszes elképzelésről lapunknak azt mondta: nem érti, hogy mi változott az elmúlt néhány hónap alatt, mert a Jobbik ezt a megoldást a választási programjában már megfogalmazta, és többször is felvetették azt az állampolgársági törvény vitájában. – Akkor elutasítottak bennünket, és ha az elhangzottak nem Gulyás Gergely, hanem a nagyobbik kormánypárt álláspontját tükrözik, akkor nem először fordul elő, hogy a Fidesz egy korábban nem támogatott jobbikos javaslatot vesz elő – fogalmazott a képviselő. Mint mondta, alapvetően pozitívan állnak a kezdeményezéshez. Jávor Benedek, az LMP országgyűlési képviselője kérdésünkre kifejtette, hogy pártja nem támogatja a fideszes elképzelést, és már az állampolgársági törvény vitájában világossá tették, hogy a választójogot kizárólag az anyaországban élő politikai közösség számára tartanák fenn. Szavai szerint a kettős állampolgárság lehetőségét is csak azért támogatták, mert azt olyan szimbolikus gesztusnak tartották, amellyel a határon túl élők kívánsága teljesült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.