Valutaháborúhoz vezethet a válság

Hírösszefoglaló
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs a nyakunkon, de nem zárható ki teljesen egy valuták közötti háború kialakulása – mondta el tegnap a BFM francia gazdasági rádió műsorában Pascal Lamy. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főtitkára a távirati iroda szerint arra a kérdésre válaszolt, hogy létrejöhet-e valutapiaci háború, amennyiben több ország is piaci intervenciót hajt végre valutájának leértékelése érdekében. – A monetáris kiigazításoknak fokozatosan és konzultációk kíséretében kell megtörténniük – szólította fel az illetékes hatóságokat Lamy. – De nem vagyunk még valutaháború közelében – tette hozzá.
Arra kérdésre, hogy vajon elindult-e a világgazdaság a válságból kivezető úton, a főtitkár egyértelmű igennel válaszolt: a WTO adatai szerint 2010-ben 13 százalékos lehet a fellendülés mértéke. Hozzátette azonban, hogy a munkanélküliségi adatok még aggodalomra adnak okot, ezért teljes kilábalásról nem lehet beszélni. – A munkanélküliség visszaveti a gazdasági konjunktúrát – hangsúlyozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.