Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Vége a botrányos hóeltakarításnak

A Toller László polgármestersége alatt kötött, a Pécs számára nem túl előnyösnek minősített, a városi utak síkosságmentesítésére vonatkozó szerződést felbontották a városi vagyonkezelőnél. Előfordult, hogy a közbeszerzési kiírás alapján elnyert munka egy enyhe télen is több mint százmillió forintba került.

Bóka Máté Ciprián
2010. 10. 07. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BS-AXIS Kft. 2003-ban szerepelt sikerrel – a legjobb ajánlatot adva – a városi vagyonkezelő által téli síkosságmentesítés, valamint a hóeltakarítás elvégzésére kiírt közbeszerzésen, s akkor a 2004-től 2008-ig szóló időszakban 178 kilométer hosszú városi utakra vonatkoztatva. Szezononként ez nettó 119,6 millió forintba került. Ám egy év múlva újabb közbeszerzési felhívást adtak közre ugyanezen tárgykörben: ez csaknem kétszer hosszabb, 350 kilométeres szakaszra és tíz évre szólt. Ez utóbbit is a BS-AXIS Kft. nyerte el, de ekkor már valamivel kevesebb pénzért, 118,6 millió forint plusz áfáért. A síkosságmentesítés összesen – kiszórandó anyagok megvásárlásával együtt – a 2007-es enyhe télen is 140 millió forintba került a városnak. (Az összegből 110 millió forintot fizettek ki a vállalkozásnak.) A vagyonkezelőnek azonban nem véletlenül kellett ennyit fizetnie: a közbeszerzési eljárás alapján ugyanis szigorú elvárásokat kellett teljesítenie, így a jó minőségű berendezéseket és a gépparkot megvásárolta.
A kontraktust már az előző városvezetés idején is szerették volna módosítani, ám akkor nem történt érdemi lépés. A négy év múlva lejáró kontraktus felbontása idén szeptemberben végül megtörtént – közös megegyezéssel. A munkálatokra közbeszerzési eljárást írnak ki.
Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt már a 2009-es megválasztásakor is hangsúlyozta, hogy a város számára előnytelen szerződéseket felülvizsgálják. Kerestük a BS-AXIS Kft. ügyvezetőjét, de nem reagált hívásunkra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.