Vendégségben is otthon

Munkatársunktól
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz mérkőzéssel folytatódik ma a 2012-es labdarúgó Eb selejtezősorozata. A Németország– Törökország összecsapás nem csupán azért kívánkozik az első helyre, mert az A csoportban játsszák. Az eddigi két találkozóját mindkét válogatott megnyerte, s a berlini Olimpiai stadion lelátóin borítékolható a parázs hangulat. Németországban mintegy 3,5 millió török él, ráadásul a belpolitikában augusztus óta dúl a vita a bevándorlók beilleszkedéséről. A mérkőzés további pikantériája, hogy a Nationalelfben a Werdertől a nyáron a Real Madridhoz szerződött Mesut Özil török származású, míg a félholdasoknál Halil Altintop a Bayern München, Nuri Sahin pedig a Borussia Dortmund erőssége.
A meccsre már napokkal ezelőtt minden jegy elkelt, s hírek szerint a 75 ezres stadionban 30 ezer török buzdítja majd a vendégeket. A lelátón ott ül majd Angela Merkel kancellár és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök is. A főváros Kreuzberg kerületében – azaz „kis Isztambulban” –, az Oranienplatzon pedig kivetítőn tekinthetik meg az érdeklődők a 20.45-kor kezdődő Eb-selejtezőt.
Bár a vb-bronzérmesnek elméletileg hazai pályán nem okozhatna gondot egy olyan válogatott legyőzése, amely ki sem jutott a világbajnokságra, a házigazdák szövetségi kapitánya, Joachim Löw okkal óvatos: „Az ellenfelünket több tízezres szurkolósereg biztatja majd, ennek tudatában, no meg a rájuk jellemző őrületes nemzeti büszkeségtől tüzelve, a törökök hihetetlen motivációval küzdenek. Nem engedhetjük meg, hogy önmaguk fölé nőjenek” – fogalmazott Löw. A szakvezetőnek komoly gondot okoz a sérült Bastian Schweinsteiger pótlása is. A Bayern játékosát müncheni csapattársának, a mindössze húszéves Toni Kroosnak kell helyettesítenie. A vb-n Ghána ellen sikerült neki, igaz, akkor csak az utolsó tíz percre kellett beállnia Schweini helyére.
A játéknap programjából még az Észak-Írország–Olaszország és a Portugália–Dánia mérkőzéseket emeljük ki. Az olaszoknak ugyancsak hat pontjuk van két meccsből, de még vezekelniük kell a gyászos vb-szereplésük miatt. A portugáloknak csak egy pontjuk van, s Dánia kellemetlen emléket ébreszt bennük, a 2008-as vb-selejtezőben otthon úgy buktak el 3-2-re az északiak ellen, hogy a 89. percben még 2-1-re vezettek.

Eb-selejtezők, 3. forduló. Mai program. A csoport: Ausztria– Azerbajdzsán, Németország–Törökország; B csoport: Örményország–Szlovákia, Andorra–Macedónia, Írország–Oroszország; C csoport: Szerbia–Észtország, Szlovénia–Feröer-szigetek, Észak-Írország–Olaszország; D csoport: Luxemburg–Fehéroroszország, Albánia–Bosznia-Hercegovina; F csoport: Grúzia–Málta, Görögország–Lettország; G csoport: Montenegró–Svájc, Wales–Bulgária; H csoport: Ciprus–Norvégia, Portugália–Dánia; I csoport: Csehország–Skócia, Spanyolország–Litvánia. Holnapi program. D csoport: Franciaország–Románia; F csoport: Izrael–Horvátország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.